Чимало нарікань доводиться чути від пасажирів, які залізницею перетинають наш кордон, про марудну й довгу процедуру паспортного контролю. Мовляв, і час змарновано, і настрій зіпсовано. А все через те, що контроль цей здійснюють дідівським методом без сучасних автоматизованих систем. Як зізнаються самі прикордонники, для придбання новітніх техзасобів у них бракує коштів.
На виручку прикордонникам, як було вже не раз, прийшли їхні колеги і давні партнери — транспортники. З ініціативи Міністра транспорту України, генерального директора «Укрзалізниці» Георгія Кірпи на кошти очолюваного ним відомства придбано 23 сучасні вітчизняні інформаційні автоматизовані системи «КАІС-ГАРТ», котрі коштують майже п’ять мільйонів гривень.
Нові техзасоби, що застосовуються на українських залізницях, допомогають не лише зменшити простій пасажирських поїздів у багатьох прикордонних пунктах, а й скоротити процедуру паспортного контролю. Адже раніше перевірка величезного потоку пасажирів на залізниці (в аеропортах і на автопереходах вже діють автоматизовані системи) здійснювалася на око: будь-яку підробку в паспорті (як і визнання його фальшивим) визначали спочатку візуально й навіть інтуїтивно. А щоб прийняти остаточне рішення, залучали фахівців, нерідко і столичних експертів. Тепер пасажири потяга паспортний контроль проходять за кілька хвилин. Прикордоннику допомагає в цій процедурі вітчизняний прилад, котрий уміщається в дамську сумочку. А будь-які підозри в підробці тут-таки перевірять в електронній 400-тисячній базі даних про тих, хто вже намагався навмання перетнути український кордон, через Інтернет і навіть систему космічного зв’язку.