Уряд України переглянув своє рішення щодо використання нафтопроводу Одеса—Броди лише в прямому напрямку для транспортування каспійської нафти до Європи.
Відтепер, згідно з рішенням українського уряду, нафтопровід, який наразі є незаповненим, можна буде використовувати у зворотному напрямку для доставки російської нафти до порту Південний на Чорному морі, повідомляє «Інтерфакс-Україна».
Як вдалося з’ясувати «ГУ», рішення про реверс нафтопроводу було ухвалено після візиту українського прем’єра Януковича до Москви, що відбувся минулої п’ятниці. У Білокам’яній Віктор Янукович підкреслив, що таке рішення — то лише можливість якомога швидше запустити магістраль, яка простоює з моменту здачі в експлуатацію у травні 2002 року. Прем’єр повторив слова, які вже казав не раз — про те, що тимчасова зміна напрямку не є зміною стратегічною і, за його словами, потрібна лише для того, щоб нафтопровід не вийшов з ладу.
Як повідомила прес-служба російського уряду, голова російського уряду М. Фрадков підтвердив, що Росія і Україна справді домовилися про реверс, і залишилося визначити на технічному рівні, в якому порядку і в яких обсягах завантажуватимуть нафту в цей нафтопровід.
Начебто все вирішено, але аналітики зазначають, що саме технічні питання і стоять на перешкоді втілення в життя реверсної ідеї. Тому досі ніхто однозначно не може сказати — а в якому напрямку все-таки піде нафта і чи піде взагалі.
До речі, Посол Польщі в Україні Марек Зюлковський напередодні цих домовленостей заявив у Києві журналістам: «Нам ще невідома офіційна позиція українського уряду стосовно цього питання. Тому говорити про реакцію ще рано. Однак я вкотре хочу повторити польську позицію у цій справі, яка залишається незмінною останні п’ять років: ми зацікавлені у використанні цього нафтопроводу лише у прямому напрямку».