Із 120 учасників естафети олімпійського вогню, котрий в понеділок побував у Києві, значилося близько півсотні самих лише олімпійських чемпіонів! А ще багато інших зірок спорту, політики, бізнесу, культури. Зокрема, переможниця конкурсу «Євробачення-2004», співачка Руслана. Сотні тисяч киян щиро і радісно вітали священний олімпійський вогонь на всьому маршруті просування. Таку кількість людей збирав хіба що приїзд в Україну Папи Римського Івана Павла ІІ.
Тренер національної збірної України з футболу, володар двох бронзових олімпійських медалей, народний депутат України Олег Блохін сказав кореспондентові «Голосу України»:
— Олімпійський вогонь у Києві — це велика честь для нашої країни. Пишаюся тим, що мені випала доля нести його. Ця подія залишиться на пам’ять моїм дітям...
Почав естафету в Києві перший олімпійський чемпіон незалежної України, борець греко-римського стилю В’ячеслав Олійник. А на останньому етапі смолоскип проніс легендарний український легкоатлет, олімпійський чемпіон, шестиразовий чемпіон світу, 35-разовий рекордсмен світу зі стрибків з жердиною, член МОК, народний депутат України Сергій Бубка. На майдані Незалежності він передав олімпійський вогонь київському міському голові Олександрові Омельченку. До присутніх звернувся Прем’єр-міністр України, президент НОК Віктор Янукович. Заслужений артист України Олександр Пономарьов виконав написаний спеціально до події гімн олімпійському вогню. Грандіозне свято завершилося яскравим феєрверком. А вчора естафету олімпійського вогню у Києва приймав Стамбул.
* * *
Естафета символічного олімпійського вогню відбулася 5 липня у Вінниці, зокрема, її маршрут пролягав вулицями, якими 24 роки тому несли смолоскип Олімпіади-80. Олімпійський факел вінничани запалили від вічного вогню на меморіалі Слави у сквері Козицького. Разом з ветеранами спорту, а також представниками молодого покоління, символ Олімпіади-2004 пронесли ті, хто поїде на Олімпіаду в Афіни, — веслувальниці Галина Балабанова та Олена Череватова, боксер Максим Третяк.
Естафета завершилася великим спортивним святом на відкритому цього самого дня новому легкоатлетичному манежі у центральному парку культури і відпочинку міста над Бугом, повідомляє наш власний кореспондент Віктор СКРИПНИК.