Моя знайома, яка мешкає на території зони посиленого радіоекологічного контролю, сподівалася скористатися своїм правом на отримання пільгової сімейної путівки. Наївно вважаючи, що відпочивати і лікуватися двом малолітнім дітям слід організовано в межах санаторно-курортного закладу, розташованого в  чистішому куточку країни. У міськвиконкомі їй, як відрізали: «Вашу заяву приймемо, але на путівку не розраховуйте...».
За роз’ясненням редакція звернулася до заступника начальника Управління у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Київської облдержадміністрації Віктора КАЗІМІРЧУКА.
— Чи справді діти з четвертої зони нині позбавлені путівок на оздоровлення? Сталися зміни у їх наданні?
— Відповідно до статті 49 Закону України «Про Державний бюджет України на 2004 рік» санаторно-курортним лікуванням та оздоровленням безпосередньо займається Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи. Путівки закуповуються централізовано і розподіляються територіальним підрозділам — облдержадміністраціям, які, в свою чергу, передають їх райдержадміністраціям та міськвиконкомам. Однак тендер, проведений міністерством, затягнувся, і укладання угод з оздоровчими закладами-переможцями почалося тільки з середини травня. Тож реєстр розподілу путівок надійшов до нас із запізненням. Перші заїзди були зірвані, бо завчасно не закупили квитки. І до оздоровчих закладів, на жаль, поїхала лише незначна частина дітей.
Через недостатнє фінансування цьогоріч МНС визначило, що насамперед підлягають оздоровленню діти-сироти, напівсироти, діти-інваліди, вади яких пов’язані з наслідками Чорнобильської катастрофи; діти, які мають хронічні захворювання, стоять на диспансерному обліку; діти, котрі проживають на забруднених територіях.
Виходячи з того, що путівок обмаль, рекомендуємо райдержадміністраціям і міськвиконкомам насамперед забезпечувати путівками саме ці категорії постраждалих.
Найприкріше те, що нинішнього року зовсім немає путівок до Трускавця, на Південний берег Криму. В дуже незначній кількості — в Моршин, Миргород, Сваляву. На жаль, серед визначених тендером лікувальних закладів жодного, який спеціалізувався б на захворюваннях крові, цукровому діабеті, ДЦП.
— Це при тому, що постановою Кабміну передбачено максимальне використання кращих оздоровчих закладів для постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.
— Натомість пропонують оздоровитися у Рівненській, Сумській, Харківській, Кіровоградській, Львівській, Вінницькій, Черкаській, Хмельницькій областях. Там, як відомо, санаторії не є базовими і не в змозі надати специфічне лікування, якого потребують діти, уражені радіацією.
Не краща ситуація з оздоровленням дорослих. Серед пропозицій, скажімо, санаторій «Україна» Хмельницької області та «Гусарське урочище» Кіровоградської області. Зі 100 путівок до санаторію «Полтава» у Миргороді 78 — на четвертий квартал.
Від автора. Як бачимо, «чорнобильцям» пропонують набратися здоров’я мало не серед зими. Якщо зважати на прогнози нашого постійного дописувача з Волині, народного синоптика Володимира Лиса, то календарна зима настане уже на початку листопада.
— Як використовуватимете можливості санаторно-лікувальних закладів Київщини?
— Торік 50 відсотків дітей відпочивали в 23 оздоровчих закладах області. Цього року тендер МНС витримало тільки шість оздоровниць місцевої бази. Серед них — «Ворзель», «Зірка» у селищі міського типу Ворзель (яке, до слова, розташоване у четвертій зоні. — Авт.), Київський обласний санаторний комплекс, Володарська школа-інтернат та інші.
Шкода, що за бортом залишилися не гірші санаторії у Баришівському, Рокитнянському районах, у Білій Церкві, в яких тривалий час оздоровлювали.
— Якщо комусь пощастить з путівкою, скільки вона коштуватиме?
— Путівки для всіх категорій постраждалих цьогоріч надають безплатно.
— Чи не здається вам, що змінилося ставлення до «чорнобильців»? От, скажімо, торік декому випало відпочивати у Євпаторії. І хоча держава заплатила за путівку чималі гроші, мам з дітьми-інвалідами розмістили у кімнатах без санітарно-гігієнічних вузлів.
— Що й казати, раніше ставлення до «чорнобильців» було адекватне: найкращі санаторії, умови проживання, лікування, харчування. А нині, по суті, путівок на південь немає. Крім того, зменшилася і кількість днів оздоровлення та санаторно-курортного лікування — з 21 до 18.
— Чи поліпшиться ситуація, на ваш погляд, з оздоровленням?
— Верховною Радою прийнято поправки до Закону України «Про Держбюджет України на 2004 рік», отже, буде добавлено кошти на реалізацію Чорнобильської програми. Є надія, що кількість оздоровлених постраждалих зросте.
Насамкінець поцікавилася, у який спосіб нині оздоровити дітей людині з четвертої зони. Чиновник порадив звернутися за місцем роботи або до громадських організацій, спонсорів. Можливо, ті зглянуться і допоможуть...