...Ранкова кава давно випарувалась, а до вечірньої ще треба було дожити. Леви на старому мосту мужньо терпіли полуденну спеку. Позбавлені язика камінні статуї мовчки схвалили наш вибір. Якщо Париж вартий меси, то чим Будапешт гірший?!
Наша коротка екскурсія почалася на найстарішому мосту угорської столиці — Ланцюговому. У 1849 році він з’єднав два береги Дунаю, а точніше, два міста — Буду і Пешт. У 1872 році вони об’єдналися в славне місто Будапешт.
Старий міст був свідком багатьох історичних подій, у тому числі й недавніх торжеств з нагоди вступу Угорщини до Євросоюзу. Розповідають, що свято тривало всю ніч, а хвилини, які залишалися до офіційного вступу Угорщини в ЄС, відраховував пісковий годинник.
Нову сторінку угорської історії символізує синій єесівський прапор, що майорить на фасаді будинку угорського парламенту — разом із триколірним національним. Про часи радянські нагадує ще один «триколор» — з діркою посередині, встановлений на площі Лайоша Кошута перед Державними Зборами. На місці дірки колись був серпасто-молоткастий герб Угорської Народної Республіки — дуже схожий на радянський. 23 жовтня 1956 року такі «прикраси» масово зрізали з прапорів демонстранти, вимагаючи виведення радянських військ з Угорщини.
Відвідання держзборів — обов’язковий ритуал для всіх туристів. Добре, що доступний будь-якого дня. Угорські законодавці працюють в одній з найкрасивіших адміністративних будівель світу; місцевий парламент — найбільший в Європі. Два роки тому він відзначив своє сторіччя. До речі, його автор — архітектор Імре Штейндл — так і не побачив свого дітища в остаточному вигляді. Не дожив.
У цьому унікальному будинку збереглися навіть старовинні системи кондиціонування. Щоб охолодити учасників палких парламентських дебатів, у спеціальні ніші під підлогою колись просто клали брили льоду. До речі, стенограму засідань тут і досі ведуть по-старому, хоча сучасна техніка і дублює цей процес.
Як стверджує історична хроніка, під час будівництва будинку парламенту протягом 1884—1902 років було витрачено 40 млн. цеглин і 30 тисяч кубометрів каменю. На «будові століття» щодня працювало близько тисячі чоловік. Не виключено, що серед них були і українці, адже відповідно до австро-угорської угоди 1767 року, приміром, до складу угорського королівства входило наше Закарпаття. Цим договором Угорщина була визнана самостійним королівством у складі двоєдиної австро-угорської монархії. Утім, нею продовжував правити австрійський монарх, який і дав добро на зведення в Будапешті будинку держзборів.
За численними скульптурами, фресками, картинами й гобеленами, що прикрашають стіни парламенту, можна вивчати історію. Серед інших історичних персон особлива повага в угорців до святого Іштвана — засновника угорської держави. Він зробив для Угорщини те, що й київський князь Володимир для Русі. Права рука, якою він хрестив співвітчизників, досі зберігається в базиліці святого Іштвана — другому обов’язковому пункті будь-якої туристської програми. А в будинку держзборів зберігається корона, що її Папа Римський подарував Іштванові приблизно... тисячу років тому.
Напевне, таке сусідство має надихати парламентаріїв на створення мудрих і справедливих законів. Особливо — тепер, коли угорці живуть у чеканні великих перемін. Їм належить не тільки максимально пристосуватися до старих правил ЄС, але і попрацювати над створенням нових. Будапешт бере активну участь у дебатах довкола майбутньої конституції Євросоюзу. На вимогу Угорщини до проекту преамбули цього документа включено положення про захист прав нацменшин, що загалом цілком зрозуміло. Адже турбота про угорську діаспору залишається одним із пріоритетів зовнішньої політики цієї держави.
...Ознаки нової епохи з’являться і на Ланцюговому мосту. Машини, що снують із Буди в Пешт і назад, незабаром змінять національні номери на європейські. За цю процедуру їхнім власникам доведеться викласти близько 150 доларів. Держчиновників чекає і приємніший клопіт — розподіл допомоги з фондів ЄС. Протягом 2004—2006 років Угорщина одержить 1,995 млрд. євро зі структурних фондів Євросоюзу і ще більше 1 млрд. — з когезійних. 712 млн. планують витратити на підвищення конкурентоспроможності національної продукції, 535 млн. — на розвиток робочої сили, 314 млн. — на транспорт і природоохоронну діяльність, 228 млн. — на розвиток регіонів.
Та найціннішим інвестором для Угорщини залишаться... туристи. Їхня допитливість приносить держбюджетові істотну частку доходів. Тут вони розлучаються з грошима швидко і без жалю, адже Будапешт — великий спокусник.