Поставлено крапку в демілітаризації Балаклавської бухти
Минула неділя увійде в історію Севастополя як день завершення демілітаризації унікальної Балаклавської бухти. Док, де останнім ремонтували підводний човен «Запоріжжя», залишив Балаклаву і перебазувався в бухту Південну.
Завдання для військових було унікальним і за своєю складністю не мало прецеденту за всю історію існування Севастополя. Док, завширшки 30 метрів і завдовжки (у зв’язці з буксирами) більш як 220 метрів, потрібно було вивести з вузької горловини бухти завширшки лише 50 метрів. Буксирування такого масштабу в умовах складного фарватеру відбувалося вперше в 1978 році: коли док заводили в бухту, його розрізали уздовж на дві частини.
Щоб забезпечити безпеку унікальній операції, ретельно підготувалися: виміряли фарватер, установили гідрографічні знаки, підготували буксирувальники і судна допоміжного флоту, на Балаклавських висотах розмістили станції зв’язку... Голова адміністрації Балаклавського району Едуард Ганчев з гордістю заявив, що нарешті виконано президентський указ про демілітаризацію бухти. Водночас Балаклава відвоювала у військового відомства можливість залишити завод «Металіст» на своїй території (його планували передати Феодосії разом з доком). Тепер його перепрофілюють для ремонту цивільних маломірних судів і яхт міжнародного класу, що дасть можливість поповнити місцеву скарбницю. Збережено і робочі місця для балаклавців. Та й док у Південній бухті Севастополя ще не один рік послужить для ремонту кораблів.
Севастополь.