Термін проведення політичної реформи залежить від висновку Конституційного Cуду по законопроекту 4180 і політичної волі парламенту. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Володимир Литвин на прес-конференції і запевнив, що робитиме все можливе для того, щоб питання про внесення змін до Основного Закону розглядалося прозоро.
Коментуючи меморандум і заяву ПАРЄ (про доцільність проведення політреформи після президентських виборів), В. Литвин підкреслив: до них треба ставитись як до рекомендацій. Однак, сказав глава парламенту, він завжди зважає на поради у роботі.
Для вироблення спільної позиції
Голова ВР охарактеризував підписану угоду між фракціями Народної аграрної партії і НДП-ПППУ «робочим моментом», який не свідчить про переформатування сил і створення нової більшості у парламенті. Йдеться про вироблення «консолідованої позиції у принципових питаннях». Утім, за його словами, значення таких угод не треба ані принижувати, ані перебільшувати.
Процес розгляду подій у Мукачевому Володимир Литвин назвав позитивним моментом, бо домогтися іншого — не в компетенції ВР. На його переконання, політичні сили «витиснули максимум політичного капіталу із цих подій, оскільки для багатьох був важливішим процес, аніж результат. А багато політиків просто використовували парламентську трибуну».
Володимир Литвин заявив, що у разі необхідності буде проведено позачергову сесію навіть за умови ремонту Верховної Ради. Проте висловив сподівання, що до цього не дійде.
Не шукайте ворогів
Нині доцільно укладати угоду про ненапад. Глава парламенту пообіцяв підготувати відповідний документ, який запропонує кандидатам підписати у Верховній Раді. Кожний претендент на найвищу посаду, на його переконання, зацікавлений поставити підпис під такою декларацією, бо «розуміє, що на нього є запас компромату».
З цього приводу Володимир Литвин уже провів переговори з Віктором Ющенком. За словами Голови ВР, в основі угоди мають бути «базові цінності», які поділяють кандидати, та теза про те, що «життя після виборів не закінчується». Проте є сумніви: чи всі її виконуватимуть?
Запасних варіантів не буде
Висування Прем’єр-міністра Віктора Януковича єдиним кандидатом на президентських виборах не залежить від результатів проведення політичної реформи. І в цьому разі запасних варіантів, переконаний глава парламенту, не буде, бо ніхто не погодиться «зіграти роль дублера». Це тільки у космонавтів до останнього моменту не знають, хто полетить, зазначив Володимир Литвин.
Сам Голова ВР не збирається брати участі у президентських перегонах. А майбутньому главі держави рекомендував узяти «в команду» своїх конкурентів на виборах, щоб «цементувати Україну, а не шукати ворогів».