15 червня 2004 року на пленарному засіданні Верховної Ради України прийнято Закон України про внесення змін та доповнень до Закону України «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб», розроблений народним депутатом України Д. Рудковським за ініціативою і дорученням депутатської фракції політичної партії «Трудова Україна».
Після підписання Президентом України зазначений закон набере чинності з 1 січня 2005 року. Ним передбачено перерахувати пенсії всім раніше звільненим військовослужбовцям, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяким особам на новій базі обчислення пенсії, до якої включаються: оклади за обійманою посадою, військовим (спеціальним) званням на час виходу на пенсію, перераховані до розмірів відповідних окладів, діючих зараз, процентна надбавка за вислугу років, усі щомісячні додаткові види грошового забезпечення, надбавки за вчене (почесне) звання, кваліфікацію і умови служби та премії, що також діють на сьогодні.
З метою зменшення навантаження на Державний бюджет України законом передбачено, що 50 відсотків суми підвищення пенсій має сплачуватися з 1 січня 2005 року, а решта — з 1 січня 2006 року.
У такий спосіб із введенням у дію зазначеного закону буде усунено наявні на сьогодні диспропорції в пенсійному забезпеченні військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб, що раніше залежали від часу звільнення в запас чи відставку, та приведено до рівних, справедливих умов нарахування пенсій всім ветеранам військової служби і органів охорони правопорядку.
Депутатська фракція політичної партії «Трудова Україна» у Верховній Раді України і надалі ініціюватиме розробку та прийняття парламентом соціально значущих законопроектів.
Дмитро РУДКОВСЬКИЙ, народний депутат України.