Минулого тижня завершилася п’ята сесія ВР. На наше прохання її підсумки коментують представники депутатських груп і фракцій.

Ігор ПЛОХОЙ («Демократичні ініціативи—Народовладдя»):
— Нарешті робота в парламенті має цивілізований вигляд. Великий позитив — ухвалення закону про ЦВК. Він потрібен, бо у разі його відсутності перед початком президентських перегонів деякі сили зірвали б вибори. Звісно, потрібна і конституційна реформа. Проте, як депутат-мажориторник, ставлюсь до новоприйнятого закону про пропорційну систему виборів з певною «нервозністю», бо система має бути змішана, особливо на нинішньому етапі, коли немає чітко окреслених політичних сил. Сподіваюся, що восени парламентарії узгодять свої позиції і врахують наші інтереси.
Тамара ПРОШКУРАТОВА (СДПУ(о):
— Стартувала політична реформа, прийнято надзвичайно важливі зміни до податкового, земельного та житлового кодексів — це великий плюс. На жаль, не прийнято закон про гендерну квоту у виборчому процесі. Не через те, що депутати зневажають жінок — вони бояться поступитися своїм кріслом прекрасній половині людства. Усі парламентські слухання, до яких залучали громадськість, — про становище жінок в Україні, стан вищої освіти, дитячу безпритульність, духовну кризу —були значущі й цікаві. Це, звісно, знайде відображення у відповідних законопроектах, які так потрібні суспільству.
Олег ПЕТРОВ (НДП-ПППУ):
— Низка ухвалених законів — про вибори Президента України, народних депутатів, депутатів місцевих рад —докорінно реформують виборчу систему. Наша увага, як і суспільства, впродовж усієї сесії була прикута до конституційної реформи. Вона необхідна і має бути обов’язково впроваджена. Після провалу законопроекту № 4105 працювали над двома іншими — № 4180 і № 3207-1, я був схильний підтримати другий. Але він не набрав більшості голосів, і ми дружно проголосували за перший. Однак про остаточний успіх конституційної реформи говорити зарано. Попри це є всі підстави вважати, що минула сесія ВР була успішною.
Сергій ГМИРЯ (КПУ):
— Серйозних досягнень небагато, бо цей склад Верховної Ради не прийме хороших законів. А невідкликання миротворців і дозвіл приватизації «Криворіжсталі» — це справжні провали. Була потрібна конституційна реформа, але вона не пройшла. Це — «вузловий» момент. Ми перевиконали графік — і ця сесія була сесією виборів Президента. Ще восени були натяки на непрацездатність парламенту перед виборами. Цього не сталося. Однак загроза парламентаризму залишається. Парламентські слухання перетворилися у рядову подію. Так не має бути. Народних депутатів поставлено перед вибором: сидіти у сесійній залі чи бігти на важливе засідання комітету. Відтак слухання без депутатів стали просто «ноу-хау» в Україні.
Сергій МАТВІЄНКОВ («Регіони України»):
— Ця сесія мала вже провести політреформу. Але було зроблено лише перший крок — це і перемога, і поразка. Змінили виборчу систему — це дуже погано. Хоча серед позитиву можна виділити низку законопроектів, пов’язаних з податковим полем. Корисне і важливе продовження мораторію на продаж землі. Щоправда, сесію не можна назвати продуктивною з огляду на кількість блокувань. Неприємно дивитися на бездіяльність, у якій інколи опинявся законодавчий орган через амбіції деяких політиків.
Михайло ПОПЛАВСЬКИЙ («Трудова Україна»):
— Підсумки більше позитивні, ніж негативні. Було прийнято чимало соціальних законів. Зокрема, про вищу школу і комп’ютеризацію навчальних закладів. Серед найбільших досягнень вважаю закінчення бійок, блокування трибуни. Політика — це завжди конфлікти, але ми маємо бути мудрішими. Бо розумні зранку створюють собі проблему, а до вечора її вирішують. А мудрі просто не створюють проблем.
Сергій БИЧКОВ («Центр»):
— Навесні було створено групу «Центр» — це важлива подія. А головне — парламентарії вже не бояться тиску за свою позицію з приводу того чи іншого законопроекту.
Петро ПОРОШЕНКО («Наша Україна»):
— Сесія була хорошою, хоча починалася складно. Однак увійде в історію саме голосування змін до Основного Закону 8 квітня, коли було збережено право людей обирати собі владу. Нам вдалося зберегти ставлення до нас як до цивілізованої країни, а не бананової республіки. ВР працювала достатньо напружено, але до переваг можна віднести й те, що її керівництво отримало досвід компромісу і виходу із надзвичайно складних ситуацій. Перемогою опозиції можна вважати й те, що ми довели: в бюджеті було приховано гроші, а людей обдурюють. І за все це, на жаль, уряд не несе жодної відповідальності.
Катерина ВАЩУК (фракція Народної аграрної партії):
— Для аграрників це була успішна пора. Пройшла низка важливих законопроектів, спрямованих на поліпшення ситуації в аграрній сфері і соціальний розвиток села. Бюджет на галузь порівняно з минулим роком зріс удвічі. На жаль, великий деструктив у роботу парламенту внесли і зіграли зовсім не на імідж ВР блокування, коли вимагали припинити приватизацію і відкликати миротворців. Шкода, що не пройшли конституційні зміни в напрямі взаємопідсилення влади через перерозподіл обов’язків. Після ухвалення закону про пропорційні вибори з’явиться відповідальність за виконання партійних програм — це крок уперед, бо загальні обіцянки кануть у Лету. І найважливіше: на цій сесії посилилася позиція нашої фракції — після того, як партію аграрників очолив Голова Верховної Ради, самодостатня, чесна і порядна людина.
Записали Олена ГОРБУНОВА,Наталя ЯРЕМЕНКО.