Вже 20 років Перший Київський медичний коледж та його півторатисячний колектив очолює Микола Трегубенко. Головним завданням закладу він вважає навчити студента вчитися.
— Щоб бути успішним, майбутній фельдшер чи лаборант має щонайменше три години щодня присвятити науці, — переконаний директор.
У коледжі сповідують метод, який називається сучасна педагогіка толерантності. Його суть — у рівноправності між студентом і викладачем. Хоча нинішня молодь і відрізняється відвертістю, свободолюбством, прагматизмом, Микола Васильович стверджує: це покоління чудове! Вони відповідально ставляться і до своєї професії, і до свого місця у суспільстві. А викладачі коледжу, у свою чергу, намагаються дати їм гідне, повноцінне виховання.
Хтось зосереджено пише, хтось розглядає «картинку» у мікроскоп, дехто досліджує реакцію у пробірках, мила дівчина за партою бере кров на аналіз у своєї колежанки... Це практична частина комплексного державного екзамену в Першому Київському медичному коледжі — одному з найстаріших навчальних закладів країни.
1842 року при Кирилівському монастирі було відкрито фельдшерську школу, де навчалися юнаки 13—17 років. Навчання було платне, проте спудеїв забезпечували приладдям, одягом, взуттям і харчуванням. Кращі учні після іспиту з практичної майстерності отримували звання старшого фельдшера, інші — молодшого. Тодішній лікар умів пускати кров, виривати зуби, перев’язувати хворих тощо. Згодом школу перейменували у фельдшерсько-акушерську і до неї почали приймати дівчат — вони чотири роки вивчали фельдшерський курс, рік — акушерський. Школа знана й тим, що у роки Великої Вітчизняної на її базі було сформовано військово-санітарний поїзд, 30 лікарів якого надавали медичну допомогу воїнам.
За майже 163 роки навчальний заклад кілька разів змінював назву: був школою, училищем і технікумом. Нині — це вищий навчальний заклад ІІ рівня акредитації. Студенти отримують диплом бакалавра через чотири роки і вчаться, до речі, за навчальними планами медичного університету. А ще — це єдиний державний навчальний заклад у столиці, де готують лаборантів. Та навчають у коледжі не лише цього. 1100 студентів щороку оволодівають спеціальностями «Лікувальна справа», «Сестринська справа», «Лабораторна діагностика» — після закінчення дев’яти й одинадцяти класів, а на базі повної середньої освіти ще й «Медико-профілактична справа». Більшість випускників без особливих зусиль знаходять роботу, а частина продовжує навчання у медичних інститутах та університетах. Цьогоріч майже 200 юнаків та дівчат отримали дипломи коледжу. А цими днями триває прийом документів у бажаючих присвятити себе медицині. Щороку тут набирають 420 першокурсників: 125 на бюджетній основі, решта — на контрактній.
Як кожен пристойний навчальний заклад, Перший Київський медичний коледж має свою бібліотеку, їдальню, комп’ютерні класи й навчальні кабінети. А також музей, де серед інших експонатів зберігається копія диплома за підписом Симона Петлюри.