На вступних іспитах до української гімназії Сімферополя атмосфера вузівської сесії. В очах дітей та батьків хвилювання: приймуть чи ні?

У щільній черзі до затісного старого дитсадка (саме тут тривалий час була «прописана» гімназія) розмови про прагнення потрапити сюди — «на кримський острівець державної мови». Серед кандидатів у гімназисти багато представників різних національностей.

Усіх їх приваблює перспектива майбутнього навчання рідною мовою у вузах України, грунтовна підготовка з точних і гуманітарних дисциплін, знання кількох мов, високий фаховий рівень педагогів. А ще гуртки і факультативи на будь-який смак, оволодіння комп’ютером й азами інформатики. Нарешті — комфортність нового приміщення гімназії. Будівельна фірма «Консоль» завдяки державній підтримці вже завершує опорядження навчального корпусу з великою бібліотекою, зимовим садом, басейном і стадіоном.

Під супровід заспокійливої музики доброзичливі психолог, завуч, педагоги на чолі з директором української гімназії Наталією Руденко проводять співбесіди з дітьми, відібраними за результатами тестування і диктанту. Для того, щоб відчути рівень розвитку, мислення, пам`яті, нахили і здібності дитини.

Великим напливом бажаючих наставники задоволені: можна зробити якісний вибір здібних, обдарованих дітей незалежно від місця проживання. Тести і співбесіди, затверджені Міністерством освіти і науки України, виявили міцні знання дітей різних національностей, поставлених у рівні умови прийому.

На співбесіді панує атмосфера розкутості: можна заспівати, станцювати, прочитати улюбленого або власного вірша, продемонструвати всі свої здібності. Серед завдань — «розповісти екіпажеві космічного корабля інопланетян про себе, Крим і Україну».

Із запитанням: «Чому прагнеш навчатися саме тут?» — я звернувся до школярів. Приміром, Ярослав Павлов хоче розмовляти українською не тільки в сім`ї. Катя Серьогіна воліє досконало опанувати рідну мову. Хоча Вірі Фесенко добиратися сюди далекувато, однак бажає підвищити рівень знання іноземних мов, удосконалити музичні й поетичні здібності «в рідному мовному середовищі», бо тут присутня «справжня українська аура»...

Крим.