Чи має право президент США вказувати, яку країну і коли варто приймати до ЄС? Джордж Буш вважає, що так. Президент Франції Жак Ширак — що ні. Якою мірою американська політика визначає політику європейську? Чи впливає вона на євроінтеграційні процеси? Ці запитання ми поставили нашим експертам.

Сергій ТЕЛЕШУН, професор, президент благодійного фонду «Співдружність»:

— Незалежно від того, що США і країни ЄС є стратегічними партнерами, все одно на відносини істотно впливає зацікавленість у реалізації власних національних інтересів у контексті економіки, політики і геополітики.

Європа неоднорідна. Є Стара і Нова Європи. І хоч як це дивно, але чимало країн східного блоку, що увійшли до ЄС, налаштовано більш проамериканськи, ніж проєвропейськи. Якоюсь мірою вони є лобістами американських інтересів у європейському домі. Водночас новим європейським країнам потрібно зважати на Стару Європу, яка має величезний економічний, фінансовий потенціал. Цілком закономірно, що неофіти будуть акуратні і стримані в лобіюванні американських інтересів на європейському просторі, не захочуть жорстко протиставити себе «старим» країнам. У жорсткій конфронтації не зацікавлена й Америка, незважаючи на всю свою амбітність і бажання лідирувати на міжнародній арені. Загострення відносин не на руку Сполученим Штатам і у зв’язку з майбутніми президентськими виборами, боротьбою з тероризмом, обстоюванням національних економічних інтересів. І хоча після іракського конфлікту Америка може бути і не задоволена певними діями «старих» європейців, а також Росії, але все-таки сьогодні до країн Європи у світі дуже прислухаються. Це засвідчують певні рішення ООН, юридичних комісій, котрі працюють у міжнародних органах, що відкинули чимало американських інтересів і створили прецедент блокування одне одного. Буде йти союзницька війна: інтелекту, потенціалів, економік, спецслужб... Але ця війна буде не гаряча, а конкурентна, коли кожна зі сторін шукатиме прихильників, партнерів з метою захисту власних інтересів і спробою нав’язати їх слабкішим партнерам, котрі шукають союзників. Приміром, Європа більш близька до позиції Росії. І навпаки, ми бачимо хоч і тверде, але лояльне ставлення США до України. Європа дивиться на Україну через призму сусіда, демократії, ринкової економіки, прозорість української політико-економічної еліти. США дивляться на Україну, як на партнера в Іраку, в миротворчих місіях, у відносинах з Росією. І ці чинники визначають усі подальші відносини.

Володимир ГОРБАЧ, експерт Інституту євроатлантичного співробітництва:

— Американська політика у найвизначальніший спосіб впливає на європейську політику і процеси приєднання країн. У нашому уявленні Захід поділяється на американську та європейську частини. Вони однієї природи, але конкурентні. При цьому конкурують вони за домінування у проекті «Захід». Американська зовнішня політика є глобальною і має інтереси в усьому світі. Особливий інтерес до Східної Європи пояснюється саме цією прихованою конкуренцією із Західною Європою. Здобуваючи і підтримуючи союзників на Сході Європи, США отримують і певний контроль: над постачанням ресурсів до Західної Європи, над певними міграційними потоками тощо.

Микола ГНАТЮК, аналітик з питань зовнішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень:

— Останні події в Стамбулі добре показали, що конфлікт інтересів є. Французи, німці тощо досить скептично ставляться до прагнення американців сприяти європейській інтеграції і розширювати Європейський союз. Остання спроба Буша пришвидшити вступ Туреччини до ЄС наразилася на спротив європейців. І спротив цей корениться в тому, що ЄС, коли й не намагається стати альтернативним полюсом, все-таки прагне проводити свою політику, насамперед у сферах, важливих для Сполучених Штатів. Насамперед — це Близький Схід. Тут справді є різниця інтересів, однак наскільки вона впливатиме на інші сфери, зокрема на євроінтеграційні процеси, важко сказати. Але є і досить широке коло, де взаємодія американців і європейців — плідна, а інтереси збігаються. Наприклад, та сама політика безпеки. НАТО підтримує становлення нової європейської політики безпеки. Американці підтримують розширення ЄС — поглиблення євроінтеграції, бо в американських інтересах, щоб ЄС був активним партнером у розв’язанні проблем, актуальних і для США, і для Європи. І найближчим часом, думаю, Штати все-таки підтримуватимуть Європу попри суперечності, які виявилися останнім часом.

Підготувала Наталя ФІЛІПЧУК.