Минулого тижня охололи пристрасті навколо змін до Основного Закону та приватизації «Криворіжсталі». І народні депутати плідно попрацювали. Зокрема, вони внесли зміни до закону про ЦВК, без якого майбутні президентські вибори могли б просто не відбутися. У першому читанні прийнято законопроекти «Про державний реєстр виборців» та «Про гарантії виборчих прав громадян». Крім того, парламентарії попрацювали над кодексами, прийняли низку соціальних законів, удосконалювали податкову базу та ратифікували низку міжнародних угод.
Учора урочисто закрито п’яту сесію, а завтра офіційно розпочинається президентська виборча кампанія! На часі етап партійних з’їздів. Про свою готовність штурмувати головне крісло політичного олімпу підтвердили кілька претендентів.
Минулого тижня лідер блоку «Наша Україна» Віктор Ющенко повідомив, що йде на президентські вибори шляхом самовисування. А вчора БЮТ мав підписати зі своїми колегами з «НУ» угоду про його підтримку.
У парламентських кулуарах представники Партії промисловців та підприємців заявляли, що висуватимуть Анатолія Кінаха, а завтра комуністи та соціалісти на з’їздах «з упевненістю в перемозі» можуть підтримати президентські амбіції своїх лідерів Петра Симоненка та Олександра Мороза.
Народні демократи вперто посилаються на свої «статут і програму, які передбачають висунення власного кандидата», хоча керівник парламентської фракції НДП-ПППУ Валерій Пустовойтенко і заявив, що днями розпочалися переговори з фракцією НАПУ та групою «Центр» стосовно широкої коаліції, конструктивної співпраці й координації діяльності в парламенті. У такий спосіб, не відкидали центристи, які продовжили писати заяви про вихід з більшості, боротимуться з тиском на депутатів «з-поза меж парламенту». А останнього пленарного тижня до них вирішили приєднатися ще позафракційні Віктор Мусіяка, Станіслав Сташевський і Володимир Сівкович, які ввійшли до групи «Центр». Про «зміст процесу демократизації парламенту», схоже, всерйоз замислилися аграрники і також почали натякати на «серйозні підстави» залишити лави більшості. Однак її координатор Степан Гавриш скептично оцінив шанси створення в парламенті нової коаліції груп і фракцій до президентських виборів.
А тим часом політична температура з наближенням старту кампанії підвищується. Глава парламенту Володимир Литвин не втомлюється закликати майбутніх кандидатів у президенти вести чесну боротьбу і не використовувати проти опонентів «чорний піар». У четвер на ІІІ форумі журналістів України його підтримав голова НСЖУ Ігор Лубченко. Він також звернувся до кандидатів на президентську булаву, які є власниками або мають вплив на мас-медіа, підписати між собою «пакт про ненапад» і не втягувати журналістів «у війну компроматів».