Поступово жнива з південних регіонів, де ранні зернові збирають близько тижня, перетікають ближче до центру. Між кількістю комбайнів у загінках і ринком зернових, як зазвичай, проглядається незримий зв’язок. Зі збільшенням їх числа падають ціни на пшеницю, що в підсумку робить хліборобську роботу малоприбутковою, якщо не збитковою. Побоювання є, якщо враховувати різке подорожчання в нинішньому році ресурсів, насамперед міндобрив і палива. Фахівці оцінюють собівартість тонни пшениці нового врожаю в 500—540 гривень.
На знімку: водій Віктор Пацюк, начальник мехзагону Микола Кукса і комбайнер Володимир Захожій, які працюють у сільгосппідприємстві «Виноградна долина» Веселинівського району Миколаївської області, врожаєм задоволені — перші обмолоти озимого ячменю дають більш як 40 центнерів з гектара.
В Асоціації фермерів і землевласників вирішили реалізувати пшеницю 3-го класу не нижче 850 гривень за тонну. Про це заявив президент АФЗУ, голова Комітету ВР із питань аграрної політики і земельних відносин Іван Томич. На думку народного депутата, така ціна дасть можливість забезпечити сільгоспвиробникам 30-відсоткову рентабельність виробництва. Фермери обіцяють навіть вдатися до пікетування обл- і райдержадміністрацій, у випадку, якщо уряд не буде максимально використовувати свої можливості для підтримки цього цінового рівня. Водночас у Кабінеті Міністрів обіцяють проводити державні закупівлі продовольчої пшениці нового врожаю (білок не менш 12 відсотків) по 800 гривень за тонну. Але, по-перше, держава придбає обмежену кількість хлібних зерен, а по-друге, з досвіду минулих років, задекларований у кабінетах ціновий рубіж довго не тримається: спрацьовують закони попиту та пропозиції. І левову частку зібраного за безцінь скуповують «тіньові» ділки.