Вечірнє засідання 30 червня
Полеміку в залі спричинили законопроекти про повернення грошових заощаджень громадян за рахунок надходження коштів від приватизації державного майна. Повертатимуть їх, згідно з підтриманим 389 парламентаріями законопроектом, з урахуванням вікових ознак громадян, наявності персональних пільг. У разі остаточного схвалення закон набере чинності з 1 січня наступного року. Однак, на думку Валерія Асадчева (фракція «Наша Україна»), повернення заощаджень лише з одного джерела значно зменшить суму виплат.
Також народні депутати розглянули низку законопроектів про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом. Із семи запропонованих проектів народні обранці підтримали два урядові. Першим (№ 4432) запроваджується механізм представництва інтересів акціонерів товариства, яке піддано процедурі відновлення платоспроможності або визнання банкрутом. Іншим (№3586) підприємству-боржнику пропонується перевести свої зобов`язання в облігації, що надасть йому можливість відновити свою платоспроможність. Порядок переведення зобов`язань товариств у цінні папери встановлюватиметься Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку. Автори законопроекту впевнені: збільшення кількості можливих шляхів відновлення платоспроможності підприємства-боржника вбереже від закриття значну частину підприємств.
Водночас народні обранці підтримали зміни до Митного кодексу в першому читанні. Законопроект визначає порядок ввезення та вивезення товарів на митну територію України та за її межі. А вимога щодо отримання дозволу на зазначені цілі скасовується. Альтернативний документ, за яким підприємствам-резидентам надавалося право самостійно, без митних органів, залучати підприємства-суміжники до переробки іноземної сировини, парламентарії відхилили. Хоча, за словами автора Володимира Скомаровського, документ значно спростив би роботу з переробки давальницької сировини на території України. Також у першому читанні сесія ухвалила внесення змін до Закону «Про спеціальну економічну зону «Миколаїв».