Який буде рівень безпеки енергоблока № 2 Хмельницької АЕС, будівництво якого завершується, і чи можна видавати НАЕК «Енергоатом» ліцензію на введення в експлуатацію цієї нової в нашій країні ядерної установки? Не дослівно, але таким було одне з питань порядку денного колегії Державного комітету ядерного регулювання України, що відбулася нещодавно. Розглядали його відповідно до заявки компанії «Енергоатом», яку вона подала до комітету згідно з вимогами Закону України «Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії».
— Це значна для всіх нас подія, — наголосив голова Держатомрегулювання Вадим Грищенко. — Україна довела, що здатна вводити такі складні й важливі об’єкти. Завершення будівництва цього енергоблока — успіх не лише «Енерогатома», а й багатьох галузей, державних і приватних підприємств, які здатні виготовляти нові види технологічного обладнання для ядерних реакторів.
Проте звучало й інше. Під час проведення державної перевірки ядерної і радіаційної безпеки, експлуатаційної та пускових програм експерти Державного центру ядерної та радіаційної безпеки Держатомрегулювання України, консорціуму «Ризик-аудит», а також залучені зарубіжні — з Іспанії, Італії, Великої Британії і Бельгії виявили чимало недоліків, зробили багато зауважень. Більшість з них усунуто, але не всі.
Після тривалого й докладного обговорення цього питання Колегія прийняла рішення про надання НАЕК «Енергоатом» ліцензії на введення в експлуатацію цієї реакторної установки. Водночас компанію зобов’язано розробити план усунення особливо важливих недоліків у забезпеченні безпечної експлуатації енергоблока, про які йшлося у зауваженнях. А державна приймальна комісія має простежити за виконанням.
В. Грищенко зауважив також: видача ліцензії, а це дозвіл на фізичний пуск реактора, — то вияв високої довіри держави до атомників, але ще треба домогтися такої само довіри населення країни. З огляду на це — журналістське зауваження.
Приємно і добре, що на обговорення оцінки рівня безпеки нового енергоблока ХАЕС запросили представників ЗМІ. І їх прийшло чимало. А ось стан виконання «Енергоатомом» чинних програм безпечної експлуатації корпусів реакторів на АЕС України типу ВВЕР-1000 обговорювали за зачиненими дверима. Про результати обговорення цього питання журналістам не сказали жодного слова ані після завершення колегії, ані потому. Цікаво — чому?