Після укладання угоди купівлі-продажу ДМЗ імені Петровського компанія «Приват-Інтертрейдинг» висловила вдячність Корпорації «ІСД» за конструктивний підхід у вирішенні конфліктних питань. Мабуть, дніпропетровській компанії варто дякувати «ІСД» й за те, що віднині вона зможе без суперечок на управлінському рівні істотно підвищити ефективність роботи підприємства. Якщо «Приват-Інтертрейдинг» не відступиться від своїх слів виконати всі зобов’язання, взяті «ІСД» під час купівлі державного пакета ДМЗ, то у ДМЗ вперше за останні роки з’явиться шанс вийти з кризи.

Ситуативний діалог

Сторони домовилися, що сума виручки розголосу не підлягає, але гроші в цьому разі не головне, оскільки групи вирішили майбутнє заводу. На ДМЗ до останнього часу була двозначна ситуація — «ІСД» та «Приват-Інтертрейдинг» по-різному бачили розвиток підприємства, а це могло негативно позначитися на соціальному становищі працівників заводу. Під питанням перебувала подальша стабільна робота підприємства: ДМЗ і його керівництво були підконтрольні групі «Приват», близьким до неї компаніям, а сировину на підприємство постачав «ІСД».

У структурах управління підприємством також складалась патова ситуація: тоді як «Приват» фактично володів контрольним пакетом підприємства, «ІСД» мав у своєму управлінні майже 43 відсотки акцій заводу. Отже, жодна зі сторін не могла приймати стратегічно важливі рішення, оскільки корпорація могла блокувати проведення зборів акціонерів, а «Приват» не міг їх провести через відсутність кворуму.

Тому два конкуруючі акціонери вирішили піти мирним шляхом, зосередивши акції в одних руках. За словами директора з корпоративних прав та інвестицій корпорації «ІСД» Олександра Пилипенка, переговори між компаніями тривали з травня цього року і, зрештою, донецька корпорація прийняла рішення віддати частину своїх акцій дніпропетровському «Привату». Окрім подальшого стабільного розвитку підприємства та забезпечення оптимальними умовами праці робітників заводу, причиною такого рішення стала і велика кредиторська заборгованість ДМЗ, яку накопичив за час управління 60 відсотками заводу «Приват-Інтертрейдинг» (з 1999 по 2003 рік). За даними Міністерства промислової політики, внаслідок тяжкого фінансового стану у період з 1 січня 1999 року по 1 жовтня 2003-го дебіторська заборгованість ДМЗ збільшилася у 7,7 разу —до 923,4 мільйона гривень, що становило 58 відсотків її активів. Державний пакет акцій ДМЗ за цей час зменшився з 60 до 42,26 відсотка, які, зрештою, у грудні 2003 року придбала Корпорація «ІСД».

Але щойно новий інвестор почав вивчати фінансово-господарську звітність підприємства, як виявилися певні ознаки фіктивного банкрутства. Ми не раз писали про це. Отже, у разі покупки «приватівського» пакета «ІСД» істотно ризикував, адже структури «Приватбанку» зберігали контроль над процесом банкрутства.

Після тривалих переговорів «ІСД» вирішив не купувати пакет «Привату», а погодився продати свій. З цієї точки зору акумулювання абсолютної більшості активів у руках одного акціонера гарантує безконфліктну діяльність ДМЗ в подальшому. Україна чи не вперше стала свідком цивілізованого вирішення суперечки між двома великими акціонерами, які мали різне бачення подальшого розвитку підприємства.

Такі різні ФПГ

Позаяк угода «ІСД» та «Привату» щодо ДМЗ імені Петровського аж ніяк не передбачає подальшого зближення груп і тим паче не означає створення якогось альянсу чи союзу. Ймовірно, що головна причина цього — різний підхід та ідеологія фінансово-промислових груп у вирішенні бізнес-справ. Стратегія «ІСД» ґрунтується на прозорій діяльності, відкритості для держави та громадськості. Сьогодні корпорація реалізує широкомасштабні інвестиційні проекти на своїх підприємствах, стежить за додержанням належної соціальної політики на об’єктах (рівнем зарплатні та умовами праці) і виходить на міжнародні ринки.

Водночас компанії, близькі до групи «Приват», продовжують діяти доволі агресивно на всіх українських ринках, де сьогодні присутні. Найяскравішим з останніх прикладів цього є ситуація навколо єдиного комерційного депозитарію «Міжнародний фондовий союз» («МФС»), про який докладно розповіла у номері від 29 червня — 5 липня ц. р. «ІнвестГазета». Минулої п’ятниці «МФС» не зміг провести збори акціонерів через конфлікт інтересів, пов’язаний зі спробами «Приватбанку» встановити контроль над депозитарієм. Сьогодні акціонери та правління цієї компанії мають намір звернутися до Верховної Ради з проханням розглянути загрозу роботі та існуванню «МФС» у зв’язку з діями «Приватбанку». Слід зазначити, що практично всі випущені в електронному вигляді акції в Україні нині перебувають у депозитарії «МФС». Процедура переходу прав власності в системі депозитарію є досить відкритою, поки цей депозитарій незалежний. Річ у тім, що недостатньо прозорим є спосіб резервування інформації в «МФС». За бажанням зацікавленої особи важлива інформація, наприклад, може «випадково» зникнути.

До того ж не завжди «Приват» та підконтрольні йому групи зважають на соціальні потреби працівників на своїх підприємствах (згадати хоча б затвердження санації на тому-таки ДМЗ імені Петровського, що передбачала розпродаж усіх соціальних активів підприємства). Та й у приватизаційних конкурсах група «Приват» зажила слави дещо скандальної фінансово-промислової групи. Хоча якщо простежити за діяльністю «приватівських» компаній, вони вже давно не перемагали в великих конкурсах і не підтверджували готовності платити великі кошти за державні пакети акцій. Наразі «Приват» задовольняється тими активами, які держава дала йому в управління на деякий час та які, зрештою, були взяті під повний контроль «Приватбанку».

Однак на ДМЗ «Привату» таки доведеться зайнятися соціальною та інвестиційною політикою. «ІСД» та «Приват-Інтертрейдинг» домовилися, що з моменту підписання договору купівлі-продажу корпорація «ІСД» передає, а компанія «Приват-Інтертрейдинг» приймає на себе всі зобов’язання, взяті «ІСД» під час приватизації ДМЗ (реалізацію програми технічної реконструкції виробництва, впровадження прогресивних технологій, збереження видів економічної діяльності й обсягів виробництва, що існували на момент підписання договору купівлі-продажу між «ІСД» та державою). В тому числі «Приват-Інтертрейдинг» зобов’язався виконати розроблену корпорацією програму поліпшення соціального клімату на «Петровці».