Делегація депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків із Сирійською Арабською Республікою на запрошення голови парламентської Асоціації сирійсько-української дружби перебувала з офіційним візитом у Сирії.

Це — одна з найдревніших країн Східного Середземномор’я, має населення більш як 16,5 млн. осіб, з яких 88 відсотків араби. Мешкають тут також курди, вірмени, ассирійці та інші народи.

Більшість населення — мусульмани. Вони становлять 85% від загальної кількості. А вже серед них переважають суніти — 70%. Представники усіх релігій мирно співіснують.

Сирія — президентська республіка. Глава держави обирається населенням кожні сім років.

Законодавчий орган — Народні збори у складі 250 депутатів, які обираються кожні чотири роки. Найширше в сирійському парламенті представлена правляча Партія арабського соціалістичного відродження (БААС) — 135 місць, на п’ять інших партій припадає загалом 32 місця, незалежні депутати мають 83 місця.

У Сирії функціонують загальна федерація сирійських профспілок, загальна федерація селян, громадські організації жінок, працівників вищих навчальних закладів, молодіжні організації. Діяльність політичних партій релігійного спрямування заборонена.

Економіка Сирії має значний промисловий і аграрний потенціал. З 1988 року здійснено низку заходів для зміцнення пріоритетів у розвитку економіки. Значна увага в проведенні політики інвестування приділяється аграрному виробництву. Споруджували й модернізували і промислові об’єкти, що могли гарантувати швидку віддачу.

Уряд активізував роботу приватного і змішаного секторів, маючи на меті залучення до національної економіки іноземних, а також сирійських коштів, зокрема тих, що були раніше переведені до закордонних банків. Запроваджено звільнення інвесторів від податків на термін від п’яти до дев’яти років, скасовано митні збори на деякі імпортні товари, запроваджено «абсолютно вільний обіг капіталів». Факти свідчать про те, що Сирія вибрала «китайський варіант» реформ. Спочатку поступовий плюралізм в економіці, а потім — у політиці. Проголошено курс політики відкритих дверей щодо виробничої сфери.

Приватні підприємства переважають у таких галузях промисловості, як харчова, текстильна, парфюмерна, деревообробна, в автомобільному та морському транспорті.

Для інших економічних напрямів у Сирії розроблено державні плани: розвитку енергетики до 2010 р., нафтогазової промисловості до 2020 р., залізничного транспорту до 2020 р. та національний план зайнятості до 2005 року, яким, зокрема, передбачено інвестування в розмірі 1,7 млрд. дол. США до 2005 року для створення 432 тис. робочих місць.

У Сирії високий рівень безробіття — офіційні дані свідчать про 10 відсотків безробітних. Одна з причин цього — великі темпи приросту населення.

Водночас, незважаючи на об’єктивні складнощі, частка ВВП на душу населення зросла з 1055 доларів США в 2002 році до 1120 доларів у 2003 році, а обсяги сирійського експорту перевищують обсяги імпорту.

Серед експортних товарів — сира нафта та нафтопродукти, фрукти, овочі, бавовна та інші товари. В імпорті переважає продукція машинобудування та транспортне обладнання, харчові продукти, металопродукція, хімікати.

Головні партнери: в експорті — Італія, Франція, Іспанія, Саудівська Аравія, Ліван. У імпорті — Італія, Україна, США, Німеччина, Туреччина, Китай.

Державний бюджет на 2003 рік було затверджено в розмірі 420 млрд. сирійських фунтів, що приблизно становить 42 млрд. дол. США.

Понад 50 відсотків усіх бюджетних призначень було спрямовано на інвестиційні проекти. Значна частина — на поточні видатки: заробітну плату, соціальні програми, субсидії, погашення боргів державних підприємств, які забезпечують постачання води, переробку бавовни та виробництво хліба.

Сирія виробляє електроенергію на 11 теплоелектростанціях та трьох гідроелектростанціях. Плановано модернізувати три ТЕС і спорудити дві ТЕС потужністю 600 мегават кожна. Система електропостачання Сирії під’єднана до мережі Йорданії та Єгипту і в майбутньому має бути об’єднана з мережею Туреччини, Іраку та Лівану.

Відносини між парламентами України і Сирії розвиваються динамічно. У травні 2002 року було створено депутатську групу Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків із Сирійською Арабською Республікою. У 2003-му одразу після виборів до парламенту Сирії — Народних зборів — створено Асоціацію сирійсько-української міжпарламентської дружби. Встановилися жваві, ділові контакти, обмін інформацією. У квітні цього року відбувся візит делегації парламенту Сирії до України на чолі з головою Асоціації дружби доктором технічних наук Нассреддіном Хайралла, який, до речі, є випускником Харківського інженерно-будівельного інституту 1981 року, навчався в аспірантурі цього ж вузу, дисертацію захистив у Москві. Перебуваючи на сирійській землі, доводилося зустрічатися з багатьма випускниками вищих навчальних закладів колишнього Радянського Союзу. Вони добре знають мову, звичаї нашого народу, в них залишилися гарні враження від перебування і в Росії, і в Україні.

Програма була насичена діловими зустрічами на найвищому рівні, відвіданням історичних місць, музеїв, стародавніх культових закладів, як мусульманських, так і християнських, які однаково поважають громадяни Сирії. На офіційних зустрічах обговорювали питання розвитку співробітництва в політичній, економічній, науковій та культурній сферах. Відбулися зустрічі з Президентом САР Башаром Асадом, Головою Народних зборів доктором Махмудом аль-Абрашем, міністрами, губернаторами, діловими людьми.

Торкаючись політичних проблем у світі і навколо Сирії, зазначалося, що Сполучені Штати Америки за останні роки втратили стабілізуючу роль на Близькому Сході у зв’язку з агресією в Іраку. Підстав для вторгнення коаліційних військ, організованого Сполученими Штатами в Ірак, немає. Мандату Ради Європи також немає, зброї масового ураження не існує. Тому боротьба народу, на території якого зародилася цивілізація, триватиме до остаточного виведення іноземних військ з території суверенної держави.

США також втратили функцію гаранта мирного процесу врегулювання відносин між Ізраїлем та країнами—сусідами і передусім з Палестиною, Ліваном, Сирією. Сирія виступає за створення незалежної Палестинської держави відповідно до рішення Організації Об’єднаних Націй та повернення Ізраїлем захоплених сирійських територій Голанських висот, висуваючи формулу мирного врегулювання: мир і співробітництво з Ізраїлем в обмін на захоплені території. Зі свого боку члени делегації українського парламенту констатували, що відносини між нашими країнами та парламентами розвиваються, але співробітництво має бути ефективнішим. Українським парламентом на сьогодні вирішено всі питання законодавчого забезпечення розвитку економічних відносин, до яких належить ратифікація угод: про взаємний захист інвестицій; про уникнення подвійного оподаткування; про морське торговельне судноплавство; про пільгове оподаткування товарів із Сирії.

У політичному плані було зазначено, що українські парламентарії поділяють позиції Сирії щодо виведення іноземних військ з Іраку, повернення влади іракському народу, проведення демократичних, чесних виборів президента. Висловлено підтримку ініціативам Сирії щодо врегулювання територіальних проблем з Ізраїлем мирним шляхом.

Відвідавши столицю Голанських висот місто Кунейтра, члени делегації були вражені варварськими руйнуваннями міста, в якому проживало близько 50 тисяч населення. Сьогодні воно мертве. Відбудовано лише чотири відсотки житла, тут дислокується підрозділ миротворчих сил ООН, а околицею проходить розділова лінія, позначена колючим дротом. Мертве місто — це страшно. Жахливі розповіді живих свідків тих подій, яким окупанти під загрозою знищення відвели лише дві години на те, щоб залишити місця, де вони народилися, жили, де проживали їхні предки.

У зруйнованому місті функціонує доглянутий парк, де поховано воїнів, котрі загинули, захищаючи свою землю і свій народ. Закладено також Алею миру, де садять дерева поважні гості, докладаючи зусиль до встановлення справедливого миру на цій багатостраждальній землі. Посадили і ми оливкове дерево з великою надією, що у людства вистачить здорового глузду розв’язувати проблеми лише мирним шляхом, що народ Сирії збере свої землі за допомогою світової спільноти.

Сирія — дивовижна країна, історія якої починається більш як 3,5 тисячі років тому. В історико-краєзнавчих музеях Дамаска ми бачили експонати, яким по декілька тисяч років. Це — знаряддя праці та побуту, посуд, прикраси, гроші, перші написи, зроблені на глиняних пластинках, зброя. Сирійці з повагою ставляться до своєї історії, здобутків своїх предків, до релігії різних народів.

Відсутні будь-які прояви екстремізму чи якоїсь суспільної неприязні. Впадає в око по-особливому шанобливе ставлення до матері (рай — це те місце, де стоїть мама), до жінки, до сім’ї. У Сирії — звичайне явище, коли коли вся родина з дітьми йде пізнього вечора до кафе чи ресторану, почуваючись цілком безпечно. Вживання спиртного не заборонено ні релігією, ні державою, але існують міцні традиції, які не дозволяють цим зловживати.

Вражають освітлені вулиці, добротні автомобільні дороги, масштабне будівництво, а головне —доброзичливі люди.

Підсумовуючи проведені переговори, можна зробити висновок, що Сирія є надійним, перспективним партнером на Близькому Сході, з яким вигідно розвивати торгівлю та співпрацювати в галузі новітніх технологій. Країна — зручний транзитний коридор для поставок української продукції до третіх країн.

Сирія для України — це ворота для розширення співробітництва на Близькому Сході. Сучасна політична та соціально-економічна ситуація в країні дає змогу не лише зберегти свої позиції на ринках Сирії, а й розширити спектр поставок та послуг, зокрема шляхом створення спільних підприємств і виробництв, передачі нових українських технологій для реалізації довгострокових взаємовигідних проектів. Створення відповідних умов дозволить залучити сирійських інвесторів до інвестування української економіки.

Анатолій ДОМАНСЬКИЙ,народний депутат України, голова депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків із Сирійською Арабською Республікою.