Лідери країн—членів НАТО на саміті, що завершився у вівторок у Стамбулі, закликали Україну забезпечити свободу засобів масової інформації і демократичні президентські вибори. Водночас на зустрічі з Президентом України Леонідом Кучмою генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер відзначив позитивну роль України в участі в операціях в Іраку, Афганістані та на Балканах.
На час саміту НАТО Стамбул опинився у стані облоги. Поліція перекрила історичний центр міста і всі квартали, прилеглі до місця проведення саміту. Закрили храм Айя-Софія, султанський палац Топкапи, більшість музеїв та парків. Стамбул перестав бути Стамбулом: зникли вуличні торговці, район на західному березі Босфору заставили металевими і бетонними загородженнями. Крамниці та ресторани не працювали. Відмінили деякі міські маршрути. «Все через цього Буша», — обурювалися таксисти. Але, напевно, безпрецедентні заходи безпеки були недаремні, оскільки в аеропорту Стамбула на борту літака турецької авіакомпанії «Теркіш ейрлайнз» стався вибух. Причому через кілька годин після вибуху з цього самого аеропорту турецької столиці мали летіти президент США Джордж Буш і міністр оборони США Дональд Рамсфельд... Утім, усе це вже позаду. А підсумки саміту можна оцінити так.
По-перше, реальні темпи розвитку нашої країни, економіки, громадянського суспільства і виконання критеріїв стосовно вступу України до НАТО не дозволяють ні Києву, ні Брюсселю казати про реальні дати вступу України до НАТО. Про це заявив Президент України Леонід Кучма, повідомляючи про результати засідання Комісії «Україна—НАТО». Тим часом українська сторона задоволена рівнем діалогу з альянсом. У свою чергу генсек НАТО Яап де Хооп Схеффер наголосив, що «партнерство України і альянсу є здоровим і активно розвивається». Брюссель вдячний Україні за підтримку операцій, що їх проводить альянс, і за надану військово-транспортній авіації можливість для проведення антитерористичних операцій під егідою НАТО. Генсекретар заявив, що члени альянсу вітають прагнення України стати повноправним його членом, однак вважають, що для цього потрібно більше, ніж успішне реформування Збройних сил України. За його словами, йдеться насамперед про відданість високим цінностям, що лежать в основі створення НАТО.
По-друге, у Стамбулі в новому розширеному на Схід складі альянс цілком підтримав незалежність, суверенітет, єдність і територіальну цілісність Іраку та забезпечення свободи, демократії, прав людини, верховенства закону і безпеки усього іракського народу. Але конкретна допомога тимчасовому уряду Іраку не пішла далі пропозиції допомогти в навчанні нової іракської армії та сил безпеки. Мало того, вважають аналітики, обтічні формулювання заяви стосовно Іраку засвідчують, що лідери країн альянсу не дійшли єдиної думки про те, як НАТО братиме участь у підготовці іракських сил безпеки. Північноатлантичній раді доручено терміново розробити деталі та умови реалізації цього рішення на переговорах з новим урядом Іраку.
По-третє, Афганістан. Щодо якого саме було досягнуто цілковитого консенсусу. Чисельність контингенту міжнародних стабілізаційних сил в Афганістані (ІСАФ) буде збільшено із шести з половиною тисяч військовослужбовців до десяти тисяч.
У прийнятій на саміті Стамбульської декларації «Наша безпека в новому столітті» зазначено, що НАТО проводитиме політику, спрямовану на тісне співробітництво з питань загальної безпеки з ЄС і державами в Європі, включаючи Україну, а також із країнами Центральної Азії та Кавказу, Середземноморського регіону і Великого Близького Сходу. Завершуючи саміт, генсек НАТО наголосив: «Наші цінності мають бути захищені щодня і щогодини. Тероризм виникає всюди, і всюди з ним потрібно вести боротьбу — в Стамбулі, Нью-Йорку, Узбекистані, Момбасі, Ємені, де завгодно. Альянс має взяти участь у цій боротьбі й одержати в ній перемогу».