Нині наша держава переживає не кращі часи. Тому важливо ефективно використовувати бюджетні кошти. Про це розмовляємо з першим заступником прокурора Рівненської області, старшим радником юстиції Олександром ВАСЮКОМ (на знімку).
— Прокурорські перевірки щодо дотримання законодавства під час закупівлі товарів, робіт і послуг виявили широке поле зловживань посадовцями місцевих органів виконавчої влади та самоврядування, — каже Олександр Григорович. — Наведу лише кілька таких фактів. Тендерним комітетом одного з обласних органів контролю переможцем конкурсу на виконання будівельних робіт на суму понад п’ять мільйонів гривень визнано приватне підприємство, у штаті якого лише чотири працівники, до того ж воно не мало дозвільних документів на залучення підрядників.
Однією із сільських рад Рівненського району при укладенні договору з підприємством на будівництво школи не було враховано, що строк дії ліцензії у підприємства-переможця на проведення робіт на суму майже вісім мільйонів гривень спливає за рік до терміну завершення будівництва, встановленого тендерною документацією.
На ці порушення законодавства органи прокуратури відреагували поданнями, за ініціативою прокурорів питання щодо розірвання укладених договорів вирішується у судовому порядку.
Прокурорською перевіркою також встановлено, що під час будівництва іншої сільської школи, у Здолбунівському районі, посадовці Департаменту з питань будівництва та архітектури Рівненської ОДА і приватного будівельного підприємства розтратили понад чотири мільйони бюджетних гривень.
Тим часом службові особи Служби автомобільних доріг у Рівненській області та Житомирської філії «Укрдорзв’язку», внісши неправдиві відомості до актів про виконані роботи із зовнішнього освітлення автомобільних доріг державного значення, торік привласнили майже один мільйон бюджетних гривень.
А ось у Радивилівському районі посадові особи однієї із сільських рад у грудні минулого року підписали липові акти виконаних робіт щодо капітального ремонту вулиці на суму понад 380 тисяч гривень, яку насправді ніхто не ремонтував і на якій взагалі немає дорожнього покриття.
За цими фактами розслідуються кримінальні провадження за ч. 5 ст. 191 (заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах) та ч. 2 ст. 366 (службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України.
 
Записала Олександра ЮРКОВА
 
Рівне.
 
Цифра
 
У 2013—2014 роках під час прокурорських перевірок на Рівненщині виявлено 23 кримінальні правопорушення у бюджетній сфері, за документами прокурорського реагування до відповідальності притягнуто 112 посадових осіб органів виконавчої влади і місцевого самоврядування та органів контролю, до бюджету відшкодовано більше 700 тисяч гривень. За втручання прокурорів до судів області на захист інтересів держави у бюджетній сфері пред’явлено позовів на суму понад 16 мільйонів гривень. Суди вже задовольнили позови на 14 мільйонів гривень, 9 мільйонів із яких надійшли до державного бюджету.