Вечірнє засідання 29 червня
Кардинально вирішили народні депутати вчинити з боржниками з виплат заробленого. До цього їх спонукала ситуація, що склалася. Доповідаючи з проекту закону про внесення змін до деяких законів України про забезпечення вчасної виплати заробітної плати, його автор — народний депутат Ярослав Сухий сказав, що, за офіційною статистикою, заборгованість з початку року зменшилася на 64 млн. грн, тобто на 3,6 відсотка. Отже, нібито йдеться про динаміку скорочення заборгованості. Однак сума боргу в середньому на одного працівника зросла на 41 гривню. А за січень—березень роботодавці за виконану роботу не сплатили 282 млн. грн. Тобто у державі дуже повільно гасяться старі борги, зате «дуже впевнено продукуються нові». Ні грізні окрики з високих кабінетів, зазначає народний депутат, ні кримінальна відповідальність тих, хто винен в заборгованості, не є ефективними. Хоча з початку року до відповідальності було притягнуто більш як шість тисяч керівників.
Ярослав Сухий нагадав, що навіть Українська православна церква проголосила невиплату зарплати тяжким гріхом, але керівники 136 тисяч промислових підприємств, які не платять зарплати та ні копійки не перераховують до Пенсійного фонду, не бояться ні Бога, ні чорта, ні Конституції.
Народний депутат Алла Александровська, яка разом з колегою Станіславом Гуренком підготувала свій законопроект, доповнила картину. Станом на 1 травня сума заборгованості із зарплати в Україні становила 1 млрд. 733 млн. 101 тисячу гривень. «І це тоді, — наголосила парламентарій, — коли ми весь час чуємо про те, що Україна переживає небачене піднесення економіки».
Найбільші борги із зарплати у Донецькій області. Тільки за три місяці цього року донеччани не одержали 37 млн. грн. У Харкові роботодавці заборгували 62 млн. грн., із них 16 млн. — борги нинішніх трьох місяців. 18 відсотків боргів припадає на Львівську область. 29 — на Івано-Франківську. «Яке це піднесення економіки, який розквіт, коли люди сидять без зарплати?» — запитує народний депутат.
Парламентарії запропонували: перше — встановити законодавчо, що вчасність виплати заробітної плати не може бути поставлена в залежність від здійснення інших платежів та їх черговості. Тобто не шукайте, боржники-грішники, причин. Друге — дозволяється за рішенням судів стягнення з боржників майна та його реалізація для погашення заборгованості із зарплат.
Переважною більшістю голосів обидва проекти прийнято за основу.
Сесія розглянула ще низку законопроектів.
Головуючий поінформував, що новообраний народний депутат Валентин Дзьонь увійшов до складу депутатської фракції Народно-демократичної партії та Партії промисловців і підприємців України.