Голова Верховної Ради України, в. о. Президента Олександр Турчинов зустрівся з делегацією передвиборної місії Спеціального комітету Парламентської асамблеї Ради Європи зі спостереження за позачерговими виборами Президента України. Під час зустрічі сторони обговорили питання підготовки та проведення президентських виборів 25 травня.

За словами Олександра Турчинова, проведення виборів для України є надзвичайно важливим, «тому що саме з обранням Президента буде завершено процес легалізації влади в країні». «Ми запросили спостерігачів не лише від ПАРЄ, а й від ОБСЄ, країн ЄС та інших цивілізованих країн», — сказав він.
Керівник парламенту наголосив, що основним пріоритетом для нової влади є «недопущення використання адмінресурсу в ході проведення президентських перегонів та невтручання адміністрацій у волевиявлення громадян».
Крім того, Олександр Турчинов підкреслив, що влада розробила механізм, який дозволить громадянам України, які проживають на території Криму, взяти участь у волевиявленні. «Ми відпрацювали технологію, коли громадяни, які проживають на окупованій території у Криму, зможуть брати участь у виборах у Херсонській та Одеській областях», — сказав він.
Своєю чергою, Голова делегації Андреас Гросс (на знімку) наголосив, що європейські країни вітають зусилля України щодо проведення чесних і незалежних виборів, розуміють складнощі політичної ситуації в нашій державі. «Ви робите важливу справу», — підкреслив він, наголошуючи, що дуже правильними є також кроки щодо надання можливості проголосувати усім громадянам України на цих виборах.
Він пообіцяв «надати всю необхідну допомогу та зробити все, що залежить від Парламентської асамблеї Ради Європи», зокрема, направити спостерігачів у всі регіони країни, щоб відбулися чесні, прозорі та демократичні вибори.
Прес-служба апарату Верховної Ради України.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
ЦИТАТА
Голова Верховної Ради Олександр Турчинов:
«Для нас принципово, щоб ні на центральному рівні, ні на рівні міністерств та відомств не було спроб втручатися у волевиявлення наших громадян».