Відбулася телефонна розмова в. о. Президента України, Голови Верховної Ради Олександра Турчинова з Федеральним Канцлером Федеративної Республіки Німеччина Ангелою Меркель. Під час розмови сторони обговорили ситуацію, що склалася в Україні, майбутні президентські вибори 25 травня та питання активізації двосторонньої співпраці.

За словами Олександра Турчинова, влада робить усе, щоб стабілізувати ситуацію на Сході України.

«Ми готові спілкуватися з тими людьми на Сході, які готові обговорювати свою позицію, але дискусії з тими, хто піднімає та застосовує зброю проти громадян України — неможливі», — сказав він.

Керівник парламенту наголосив, що нині відпрацьовуються зміни до Конституції, які передбачають кроки щодо децентралізації влади, «щоб регіони отримали більшу самостійність».

Окрім того, Олександр Турчинов повідомив, що антитерористична операція проводиться виключно проти терористів та диверсантів, які зі зброєю в руках захоплюють заручників, вбивають та тероризують цивільне населення на Сході.

«Повільний хід антитерористичної операції пов’язаний із тим, що ми прагнемо забезпечити безпеку громадян та не допустити жертв серед цивільного населення», — зазначив він. Обговорюючи питання проведення виборів 25 травня, Олександр Турчинов наголосив, що мета влади — провести чесні та прозорі вибори.

«Реальні складнощі можуть бути лише в Автономній Республіці Крим, де вибори блокує окупаційний контингент російських збройних сил», — сказав він, пояснивши, що на кордоні із Кримом будуть створені додаткові дільниці, «аби громадяни України мали можливість проголосувати».

У свою чергу А. Меркель наголосила, що Німеччина повністю підтримує Україну і готова всіляко допомагати для врегулювання проблем.

Прес-секретар Голови Верховної Ради України.