В Україні є велика кількість програм і проектів, спрямованих на підтримку та заохочення талановитої молоді. Водночас, за даними соціологічних досліджень, майже 30 відсотків молодих українців планують або хотіли б реалізувати свої здібності в інших державах.
Чи має обдарована молодь перспективи в рідній країні? Чи відповідає сучасна система освіти потребам і запитам непересічної особистості й що треба зробити для вдосконалення системи підтримки юних талантів?
Ці питання обговорювалися на «круглому столі» «Обдарована молодь України — ХХІ століття», що відбувся у столиці. Ініціатори заходу — Академія педагогічних наук України, Міністерство освіти та науки України, група Міжнародних донорських організацій та низка ЗМІ України.
Під час «круглого столу» було презентовано Всеукраїнський молодіжний конкурс «Молодь України — ХХІ століття». У ньому беруть участь учні старших класів, студенти та молоді люди, що мають вищу освіту. Вони подають проектні заявки за п’ятьма напрямами: соціальні, медіа, бізнес, екологічні проекти тощо. Змагатися є за що — вступ до вищого навчального закладу для школярів, вступ до магістратури для студентів І—ІV курсів, вступ до аспірантури одного зі столичних вищих навчальних закладів або одного з академічних інститутів АПН України для тих, хто вже має вищу освіту.
Гран-прі конкурсу — сприяння реалізації власного проекту.