Найтяжче Ользі, коли настає спека. В її квартирі на восьмому поверсі з кінця весни і навіть до середини вересня життя нестерпне. Кіт від цієї жарюки викинувся з багатоповерхівки.

П’ятнадцять років вона не здавалася, підтримувала свого хлопчика, як могла. Олег має тяжку форму спастичного тетрапарезу, ДЦП, він уже ніколи не буде здоровий. Утім, хворобу можна стримувати. Та не тоді, коли не вистачає вітамінів, ліків. І свіжого повітря. Сама Ольга — як згусток нервів. Хоч намагається не плакати. І в домі в неї ідеальний порядок та затишок.

Оля виросла у великій родині, де звикли один одного підтримувати. З тих пір, як народився Олег, родичі всіляко прагнуть полегшити страждання сестри та її дитини. Тут, у місті, в Ольги є ще дві сестри. Жодна з них не може похвалитися особливим достатком, щоб істотно допомогти Ользі. А їй украй потрібен автомобіль. Навіщо він нерухомому інвалідові — запитували Ольгу часом.

Вона розповідала, а мені пригадалася знайома американка, котра працює в громадській організації «Забажай бажання». Діти, приречені покинути цей світ через захворювання на рак, просять здійснити їхні дитячі мрії: бути принцесою, сісти, хоч на годину, за кермо найсучаснішого автомобіля... Волонтери цієї спілки збирають кошти і роблять бажання дійсністю. Велику частину коштів жертвують приватні особи. Але 22 мільярди доларів таким та іншим громадським організаціям щороку направляє уряд США.

У наших владних кабінетах знизували плечима: що ми зробимо, адже чергу не пересунеш. Ольга впевнена: якби вивозити хлопчика з цієї тюрми на восьмому поверсі, можна хоч трохи загальмувати хворобу. Чисте повітря не зашкодить і знесиленій мамі. Вона подала заяву про пільгове забезпечення автомашиною 6 вересня 1993 року. А чому б одразу після народження дитини-інваліда автоматично не поставити таку сім’ю на чергу, без жодних додаткових заяв?!

Скільки ще чекати, якщо черга просувається всього на кілька чоловік, а Волошини нині тільки 63-ті? Правильно казали: не їй одній треба тих коліс. Інші хворі та лежачі також потребують транспорту невідкладно.

Хмельницька область.