Народні депутати 362 голосами прийняли Закон України «Про внесення змін та доповнень до Закону України «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб». Проект цього довгоочікуваного ветеранами закону було розроблено народним депутатом Дмитром Рудковським за ініціативою і дорученням депутатської фракції політичної партії «Трудова Україна». Розробники документа виходили із розуміння гостроти проблеми та бажання раз і назавжди покінчити з тією несправедливістю, яка є сьогодні в підходах до нарахування пенсій військовим різних поколінь. Хіба це нормально, коли прапорщик, командир взводу, що звільняється в запас сьогодні, отримує значно більшу пенсію, ніж його колишній командир полку у званні полковника?
Варто зазначити: проблема ця існує вже понад десятиліття, але тільки депутатам парламенту четвертого скликання вдалося досягти згоди у визначенні законодавчого шляху її розв’язання. Яке непросте це питання, свідчить, зокрема, рівень прискіпливої уваги до законопроекту всіх причетних до його розробки. Робота з ним у комітетах парламенту, в міністерствах тривала майже рік, а після прийняття його у першому читанні до Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони було подано майже три десятки зауважень і пропозицій, більшість з яких були повністю враховані.
Після підписання Президентом України цей закон набуде чинності з 1 січня 2005 року. До того ж пенсії всім звільненим раніше військовослужбовцям, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяким іншим передбачено перерахувати, виходячи з нової бази обчислення. До цієї бази включаються: ставки за займаною посадою, військовим (спеціальним) званням на час виходу на пенсію, перераховані до розмірів відповідних ставок, чинних нині, відсоткова надбавка за вислугу років, усі щомісячні додаткові види грошового забезпечення, надбавка за вчене (почесне) звання, кваліфікацію і умови служби та премія, що діють і сьогодні.
За підрахунками Кабінету Міністрів України, прийняття цього закону потребує додаткових витрат із державного бюджету у сумі 1 мільярд 944 мільйони гривень, у зв’язку з цим проект закону, на жаль, не був підтриманий урядом. Члени Комітету з питань національної безпеки і оборони, а пізніше у сесійній залі і решта народних депутатів, з такою позицією уряду не погодилися. Їх досить компромісна позиція така: з метою зменшення навантаження на державний бюджет ввести закон в дію поетапно протягом двох років. Передбачено, що 50 відсотків суми підвищення пенсій мають виплачувати з 1 січня 2005 року, а решту — з 1 січня 2006 року.
Отже, із набуттям чинності зазначеним законом нарешті буде усунуто наявні на сьогодні істотні диспропорції в пенсійному забезпеченні військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб, які залежали від часу звільнення в запас чи відставку. Крім того, буде приведено до рівних, справедливих умов нарахування пенсій усіх ветеранів військової служби і органів охорони правопорядку.
Нині Міністерство фінансів готує матеріали на доповідь Президенту України з пропозицію накласти вето на прийнятий закон. Тисячі військових пенсіонерів сподіваються, що Верховний Головнокомандувач усе-таки підпише його і зніме всі наболілі проблеми.
Парламент свою позицію щодо вирішення цього питання вже висловив. Тепер слово за виконавчою владою.