Затяжний конфлікт між мешканцями села Яворова, що у Долинському районі на Івано-Франківщині, здається, сягнув свого піку. Зневірившись у можливості залагодити справу в державних інстанціях, яворівці на сільському сході вирішили перекрити дорогу, якою «Укрнафта» вивозить сиру нафту з родовища, розташованого на околиці села.
Чого добиваються селяни? Основні їхні вимоги — визнати незаконною передачу у постійне користування ВАТ «Укрнафта» 430 гектарів землі та укласти з Яворівською сільрадою договір оренди на користування нею. Суть справи у тому, що кілька років тому тодішній сільський голова без відома громади передав цю землю у постійне користування «Укрнафті». Можливо, до нинішніх крайнощів справа і не дійшла б, якби нафтовики господарювали на цій землі акуратно. Однак їхній прихід, кажуть селяни, обернувся для села справжньою екологічною катастрофою. Нафта і нафтова ропа, скаржаться вони, нерідко заливають городи яворівців, отруюють воду в криницях, річках і озерах, випалюють пасовища.
— Це справді екологічне лихо, — каже заступник сільського голови Яворова Надія Ганичева. — Люди хворіють дедалі більше, вмирають від раку та інших хвороб, гине худоба, все живе навкруг. І, схоже, нікому до цього немає діла.
Здається, що і протестна акція селян залишиться без належної уваги. На всі вимоги яворівців начальник НГВУ «Долинанафтогаз» Михайло Гой відповів:
— Як возили нафту з Яворова, так і возитимемо. І ніхто й ніщо не стане нам на заваді. А щодо ваших претензій, то я готовий поговорити про них в іншому місці.
Переговори і справді відбулися. Михайло Гой пообіцяв яворівцям після узгодження з керівництвом «Укрнафти» задовольнити деякі вимоги селян, зокрема призупинити на невизначений термін слухання в суді справи за позовом НГВУ про визнання права ВАТ «Укрнафта» на постійне користування яворівською землею. Однак, як стало відомо вже наступного дня, Івано-Франківський обласний господарський суд ухвалив рішення на користь «Укрнафти». Яворівці кажуть, що здаватися не збираються.