Реформа Збройних сил України, схоже, позбавила багатьох дев’ятикласників надії стати військовими ліцеїстами. Принаймні це одна з офіційних версій чиновників Міністерства оборони з приводу несподіваного скорочення набору абітурієнтів (до 50 чоловік) у Київський військовий ліцей ім. Івана Богуна.
Розповідає мама одного з абітурієнтів:
— Ми прийшли на перше тестування. Хлопців зібрали і завели на територію ліцею. А через півтори години наших дітей вивели і сказали, щоб ми їх забирали разом з документами. Мовляв, набору цього року не буде. Чесно кажучи, спочатку батьки сприйняли цю заяву як жарт...
Але у військовому відомстві не жартують. Там серйозно вирішили трансформувати військовий ліцей. Чому? На зустрічі з викладацьким складом, абітурієнтами і їхніми батьками заступник міністра оборони України Микола Малюта заявив, що останнім часом ідея створення й існування ліцею негативно змінилася. Мовляв, замість дітей-сиріт і хлопців з малозабезпечених родин ліцеїстами стають нащадки багатих батьків. Це, мабуть, ще одна з головних причин, через яку поспішно вирішили скоротити набір до цього навчального закладу. Вирішили і забули повідомити про це заздалегідь тих, хто думкою вже зв’язував своє життя з ліцеєм.
Батьки абітурієнтів військового ліцею ім. Івана Богуна обурені. Вони обстоюють право на навчання своїх дітей на всіх можливих рівнях. А тим часом заступник міністра оборони Микола Малюта рапортував про реформування військового утворення на спеціальній прес-конференції 25 червня:
— Йде загальна оптимізація навчальних військових закладів. Вона стосується і Київського військового ліцею. Напрацювання усіх матеріалів було зроблено заздалегідь, відразу після Нового року. Однак для впровадження в життя цих документів потрібний був комплекс усіх необхідних законів (про соціальний захист, чисельність, види ЗС України тощо). Останній прийняли тільки три дні тому. Через те і впровадження плану основних заходів щодо оптимізації системи військового утворення прийнято із запізненням.
При цьому М. Малюта зазначив, що інтереси дітей і батьків не було ущемлено. Всі заяви від абітурієнтів прийнято. Після тестування всі, хто не пройшов до столичного ліцею, мають право з хорошими оцінками йти до іншого (один з 13 обласних). А 34 абітурієнти-пільговики, незалежно від оцінок, стануть цього року богунцями.