Запорізькі колонії хочуть бути представлені на місцевому ринку і мати тісніші контакти з владою, продаючи обласному центру весь асортимент товарів, котрі виробляють ув’язнені. Про це на зустрічі з чиновниками міста заявив Михайло Романюк, заступник начальника управління департаменту виконання покарань у Запорізькій області.

Виправні заклади області поставили Запоріжжю минулого року продукції на 743 тисячі гривень. В обласному управлінні виконання покарань цю цифру вважають украй низькою. Для порівняння: у Харківській області контрактів з колоніями укладено майже на 9 мільйонів гривень, у Луганській — на 18. Незважаючи на те, що за кожним районом міста закріплена певна колонія, договори на купівлю їхньої продукції підписано лише у двох із семи — в Шевченківському майже на 4 тисячі гривень і в Заводському на 630 гривень. Хоча продукція, вироблена в’язнями, конкурентоспроможна. Комерційні структури скуповують ці товари і мають прибуток за рахунок перепродажу. До речі, нерідко продають їх обласному центру й одержують чималі бариші. А скуповувати є що. Каналізаційні люки, спецодяг, постільна білизна, упаковка, полки для лотків — все це має попит у комерсантів, але залишалося непоміченим комунальними підприємствами Запоріжжя. І ціна на всі види товарів, вироблених ув’язненими, набагато нижча, ніж «на волі».

Мало хто знає навіть у самому Запоріжжі, що центральний проспект міста, облаштування якого стало найголовнішим проектом під час реконструкції обласного центру (перший етап завершено перед травневими святами), викладено брущаткою, виготовленою в 101-й колонії. Та й практично всі сміттєві баки міста зроблені руками ув’язнених вольнянських виправних установ. До речі, ту саму брущатку київські бізнесмени зовсім недавно купували за ціною 220 гривень за тонну, продаючи її в Києві вже по 660 гривень.

За словами Михайла Романюка, в Запоріжжі, на жаль, не практикують таку політику, що комунальні підприємства зобов’язані купувати на потреби міста необхідну продукцію саме в колоніях. Поки що постійними споживачами цих виробів є запорізький водоканал і тепломережі — вони уклали договори на суму понад 145 тисяч гривень. Тим часом зустріч начальників колоній і міських чиновників може відкрити широку дорогу для товарів, виготовлених в’язнями.

Керівники комунального господарства, житлового будівництва, соцзахисту, науки й освіти побували в 101-й колонії, де ознайомилися з асортиментом продукції, що випускається, і, за словами Костянтина Вайтаника, заступника міського голови, це перше знайомство обіцяє перерости у плідну співпрацю. Підсумком її має стати зростання товарообігу між містом і колоніями, котрий цього року обіцяє становити 1 мільйон гривень.

Запоріжжя.