Бокс. Міжнародний турнір серед професіоналів. Феодосія. Концертний зал. 26 червня.
Здається, що організатори — промоутерська компанія «Natіonal Box Promotіon» (NBP — президент Вадим Бухкалов, виконком міської ради Феодосії (голова — Володимир Шайдеров) — подбали про все, що стосувалося цього заходу. І — про сонячну погоду і тепле море.
Однак на перший погляд важко було стверджувати, що місто жило лише змаганнями боксерів. Як відомо, специфіка курортних населених пунктів передбачає чимало спокус. Скажімо, сів собі сам або з друзями біля моря в одній із численних кав’ярень або ресторанчиків. І насолоджуйся чарівним краєвидом, їж та пий, чого душі заманеться, слухай музику, танцюй, співай...
Мало того, напередодні розповсюджувачі квитків скаржилися, що торгівля в них ледь жевріє. Але, коли почалася подія, всі тривоги минулися. Зал заповнили майже вщерть. І той, хто завітав туди, не пошкодував. Як і водиться, було багато яскравих барв, музики, струнких дівчат і хвацьких військових, а емоції просто вирували впродовж усього свято.
А почалося воно з рейтингових поєдинків, два з яких викликали неабиякий інтерес. Насамперед це стосується бою в напіважкій категорії, де киянин, інтерконтинентальний чемпіон за версією ІBF Вадим Сафонов змагався з гідним суперником — львів’янином Василем Кондором. Спочатку перевагу мав столичний атлет. Але поступово його опонент, виявивши характер і вміння, вирівняв ситуацію і епізодами сам диктував умови. Перемогу з перевагою в бал у цьому поєдинку (шість раундів) арбітри віддали Сафонову. Хоча чимало фахівців були іншої думки.
— Якби моя воля, — сказав мені президент Ліги професіонального боксу України, супервайзер феодосійського турніру Михайло Зав’ялов, — то оголосив би нічию. Але все вирішували нейтральні арбітри...
До речі, Михайло Михайлович, котрий і сам провів у різних куточках України багато міжнародних змагань, дав високу оцінку організації турніру в Феодосії.
Але продовжимо розповідь про події на рингу. Захоплення викликав бокс, продемонстрований росіянином Зауром Байсангуровим (вага до 69 кг), котрий чимало досяг у любительському боксі. Перемагав по два рази на чемпіонатах світу та Європи, тричі вигравав першості Росії. У третьому раунді він кулеметними чергами «розстріляв» свого співвітчизника Андрія Гібалова і переміг технічним нокаутом. Недарма керівники NBP зарахували Байсангурова до своєї команди.
На радість феодосійців, їхній земляк Юрій Порош’ян (напівважка категорія) технічним нокаутом виграв у п’ятому раунді бою проти досвідченого Артема Вичкіна з Росії. У цій самій вазі гідний спротив чинив знаному майстрові, дворазовому чемпіонові України, інтерконтинентальному чемпіонові ІBF Костянтинові Швецю (Київ) білорус Дмитро Адамович. Але клас побив порядок.
Нарешті ще один володар пояса інтерконтинентального чемпіона ІBF, фахівець з нокаутів, киянин Андрій Куватов (72 кг) дав добру школу Володимирові Нарушевичу з Білорусі. Все завершилося технічним нокаутом. Але судді чомусь присудили перемогу Андрієві за очками.
Надії виправдалися, і справжньою родзинкою свята став титульний поєдинок за звання інтерконтинентального чемпіона (версія ІBF) у суперважкій категорії володаря цього звання киянина Володимира Вірчиса та Кліффа Каузера зі США. Звичайно, особливої гостроти протистоянню додавало те, що американець — брат легендарного Майка Тайсона. У них спільний батько. Цю інформацію ще раз, уже після бою, на прес-конференції підтвердив і сам Каузер.
Напередодні під час зважування він поводився дуже скромно, роздавав автографи і фотографувався з усіма підряд. Але після поразки його мов прорвало, і Кліфф назвав удари Вірчиса ... жіночими ляпанцями. Либонь, надто вже засмутився неборака.
На що Вірчис слушно запитав візаві: «То чому після отих ляпанців він кілька разів сідав на ринг п’ятою точкою?»
Перший раунд пройшов за невеликої переваги українця, у другому та третьому Каузер двічі опинявся долі після нокдаунів. А в п’ятому рефері, олімпійський чемпіон Москви-80 Патрисіо Олива припинив поєдинок, щоб не сталося біди. Технічний нокаут — яскрава перемога Володимира Вірчиса, якому президент європейського відділення ІBF Бенедетто Монтела вручив пояс чемпіона!
— Було чимало несподіванок, — сказав переможець. — Прагнув показати одне, але суперник спочатку не дозволяв мені здійснити задумане. Упродовж чотирьох раундів змушений був підлаштовуватися під американця. А в п’ятому сталося те, що й мало статися...
Сам бій і те, як його провів Вірчис, сподобався Вадимові Бухкалову. А про подальші плани сказав так:
— Ведемо переговори про організацію бою Володі за звання чемпіона Європи. А віддаленіша перспектива — поєдинки Вірчиса за титули чемпіона світу.
Феодосія—Київ.