Зусиллями правоохоронців державі було повернуто значні грошові кошти у вигляді інтелектуальної власності
Кажуть, що в архівах українських державних НДІ зберігають сотні понині незатребуваних проектів, а на Заході навіть функціонують національні програми, спрямовані на підвищення ефективності використання наукового потенціалу пострадянського простору. Зокрема, зрозуміло, і України. Не вірити розмовам не можна, тому що останнім часом управління СБУ в Луганській області вже виявило кілька таких фактів і навіть оприлюднило деякі з них.
У даному разі йтиметься про один із державних НДІ області, фахівці якого ще п’ять років тому зробили одне дуже важливе відкриття. Вони розробили нову технологію знищення гербіцидів, пестицидів та інших отруйних відходів. До честі луганських учених, створена технологія справді заслуговує на увагу. Використовуючи своє службове становище, один із керівників згаданого НДІ вирішив на цьому поживитися, «штовхнувши» розробку якнайвигідніше. Дуже сумнівно, щоб він не знав про те, що відповідно до українського законодавства, зокрема, Законом України «Про власність», наукова розробка, створена в державному НДІ і на державні кошти, належить державі. Однак за його вказівкою всі підготовлені документи з того проекту було вивезено за межі України.
Іноземна сторона була дуже зацікавлена в новій технології. Дуже щедро вона заплатила за реєстрацію патенту у своїй державі і за його зміст. Зауважимо, що за кордоном українські вчені зареєстрували технологію на свої імена і як власники патенту, і як винахідники, щоправда, не забувши долучити в нього прізвища своїх іноземних партнерів. Після цього вони почали переговори з керівниками одного з великих закордонних підприємств і домовилися про продаж патенту за кілька сотень тисяч доларів з умовою одержання великого відсотка від розрахункового прибутку. Сума обіцяла бути пристойною — більш як мільйон доларів.
За інформацією прес-служби управління СБУ в Луганській області, у розробці проекту брало участь набагато більше людей, ніж в організації оборудки, але ділитися з творцями унікальної технології ніхто не збирався. Крім того, сама операція була геть незаконна. Адже відповідно до Закону України «Про захист прав на винаходи і корисні моделі» реєстрація винаходу в іноземній державі можлива тільки за узгодженням з Державним комітетом України з питань інтелектуальної власності, а передача права власності на винахід — лише після реєстрації в цьому відомстві.
Те, що змогли приховати від колективу, не вдалося сховати від правоохоронців. Учасники афери відчули небезпеку, яка загрожує карною відповідальністю, і поспішили виправити становище. Вони звернулися до патентного бюро чужої країни із заявою про безплатну передачу українській державі прав на той патент. Наприкінці 2003 року технологію повернули в Україну. Як оцінили її самі «продавці», коштує вона не менше 300 тис. доларів. Зазначимо, що на той час закордонна держава вже впроваджувала розробки, але оскільки технологія знову стала власністю української держави, прибуток нового виробництва в міру його впровадження мав тепер надходити до бюджету України. Тож співробітники УСБУ допомогли повернути нашій державі значні кошти у вигляді інтелектуальної власності.