У  неділю, 4 липня, стартують перегони за найвищу посаду в державі. Однак і досі майбутні перипетії цих змагань перебувають у тумані. Свої карти розкривати поспішають не всі. Відомо — у всякому разі поки що — імена двох претендентів на участь у виборах. Ці імена постійно, як то кажуть, на слуху і нагадувати їх, переконаний, не варто.
Однак, у тому, що саме ця пара політиків вийде на фінішну пряму, є великі сумніви — надто багато чинників — політичного, економічного характеру — ще не проявилося.
Конституційна реформа: спроба № 2
Тиждень тому Верховна Рада попередньо схвалила новий варіант конституційних змін. Тепер законопроект 4180 чекає на вердикт Конституційного Суду, а восени народні обранці ще раз спробують перерозподілити баланс повноважень, удосконалити механізм противаг і стримувань.
Проте перебіг подій у сесійній залі засвідчив: різні політичні сили вбачають у конституційній реформі різну мету. Зокрема, це стосується блоку «Наша Україна». Соціологічні опитування, за результатами яких лідер блоку Віктор Ющенко є лідером громадської думки, схоже, зіграли злий жарт з його представниками. Недаремно старійшина парламенту Ігор Юхновський у своєму виступі фактично повторив тезу Леоніда Кравчука про те, що новий глава держави не захоче зменшувати обсяг повноважень, і закликав народних депутатів відмовитися від підтримки політичної реформи.
Схоже, блок «Наша Україна» прагне будь-якою ціною загальмувати перехід країни до моделі парламентсько-президентської республіки і модернізації системи противаг і стримувань. Яскравий приклад — підтримка на словах законопроекту 3207-1. І водночас його нова редакція, після якої один із авторів проекту закону, народний депутат Віктор Мусіяка у своєму виступі його розкритикував.
Не сотвори собі кумира. І ворога — також
Та й поведінка парламентаріїв, що входять до блоку «Наша Україна», під час сесійного засідання засвідчила: вони старанно рубають сук, на якому сидить їхній лідер. Зокрема, голова Соціалістичної партії Олександр Мороз повідомив, що він уже фактично прийняв рішення взяти участь у передвиборних перегонах за посаду глави держави. Хоча тривалий час вів переговори з Віктором Ющенком щодо підтримки політичної реформи і погоджувався не виходити на старт виборів президента.
Зрозуміло, кожен політик вибирає власну лінію поведінки. Зокрема, у такий визначальний рік. Але пригадуються слова, які колись сказав політв’язень, народний депутат першого скликання Михайло Горинь: «Той політик, хто з ворогів робить друзів».
Чимало оглядачів вважають, що найуспішніше перетворюють «союзників на ворогів» об’єднані соціал-демократи, зокрема їхній лідер. Нині можна стверджувати, що на ті самі граблі успішно наступають і «нашоукраїнці». Можливо, саме тому ці дві політичні сили так бурхливо і запекло протистоять одна одній. Бо, як відомо з курсу шкільної фізики, однойменні заряди відштовхуються.
Найбільша загадка майбутніх перегонів
Це, безумовно, фігура чинного Президента України Леоніда Кучми. Минулого тижня пройшов Форум народів України, який звернувся до глави держави з проханням: стати кандидатом у президенти. Щоправда, незрозуміло, що таке Форум народів: захід чи організація? Запрошення на участь у ньому підписував відомий генерал Вілен Мартиросян, який водночас очолює координаційну раду соціального захисту військовослужбовців. При Президентові України.
Отож поява на виборах Леоніда Кучми може сплутати карти багатьом «претендентам на папаху». І — насамперед — Прем’єр-міністрові України Віктору Януковичу. Адже 4 липня має розпочатися з’їзд Партії регіонів, на якому главу уряду збираються висунути кандидатом у президенти.
Окрім того, як стало відомо з добре поінформованих джерел, Віктор Федорович провів роботу з головами облдержадміністрацій і попросив останніх очолити його передвиборні штаби в областях. І хоча регіональні керівники взяли «під козирьок», вони про всяк випадок вирішили проконсультувалися у будинку на Банковій. А там їм порадили: працювати, але без надмірного ентузіазму. Отож і постає запитання: що б це могло значити? До речі, виникло воно і у голів облдержадміністрацій.
Які цифри замовчують соціологи?
Укотре результати проведених досліджень громадської думки оприлюднив Центр політичних і економічних досліджень імені Олександра Разумкова. І знову висновки звелися до того, що до другого туру мають вийти два Віктори. Однак наведені цифри дуже й дуже суперечливі. Адже лише 62 відсотки опитаних збираються брати участь у виборах глави держави. А це лише дві третини тих, хто має право голосу. Тобто, третина виборців перебуває у роздумах. Чому? Соціологи про це не кажуть. Як і умовчують про те, який відсоток виборців серед опитаних вирішив голосувати за того чи того кандидата.
І насамкінець, кілька крамольних думок. Не можна виключати того, що обидва кандидати, довкола яких і ведеться мова, можуть фінішувати з набагато гіршим показником, аніж той, що їм пророкують соціологи. І ще одне. Не є неможливим, що саме блок «Наша Україна» дружно проголосує восени за внесення змін до Конституції. І це також засвідчують результати соціологічних опитувань.