«Я  гадаю, що ми ще не усвідомили значення чинного Основного Закону в житті країни», — наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у Новограді-Волинському напередодні Дня Конституції. На його думку, вона зцементувала суспільство, завдяки чому відбулася Українська держава.
Сьогодні, переконаний Володимир Литвин, треба домогтися того, щоб Конституція запрацювала, оскільки вона почала розкривати свою суть лише у 2001 році, коли закінчилася дія Перехідних положень Основного Закону. «Вважаю, треба передбачити іспит для державних службовців — для того, щоб вони не тільки знали, а й виконували приписи Конституції», — підкреслив глава парламенту.
Водночас, на його думку, політична реформа потрібна, бо немає консенсусу, порозуміння між політичними елітами. А тому на кожному етапі розвитку суспільства доведеться приймати рішення, які давали б змогу утримувати політичні, психологічні, моральні процеси, та й загалом ситуацію в країні у визначеній системі координат.
Володимир Литвин, прогнозуючи розвиток подій у сесійній залі в заключний тиждень роботи, висловив думку, що буде доволі гаряча дискусія. Не менш спекотно буде і восени. Хоча, на думку Голови Верховної Ради, наступна сесія повинна стати «сесією кодексів». Глава парламенту висловив сподівання, що на її хід не вплине передвиборна боротьба за головну посаду в державі. Для цього, переконаний Володимир Литвин, кандидати у президенти мають підписати відповідний документ, у якому зафіксувати моральні критерії і принципи, що їх мають дотримуватися головні дійові особи на передвиборних перегонах. 
В. Литвин повідомив, що наступний з’їзд Народної аграрної партії, яку він нещодавно очолив, відбудеться 10 липня. І хоча конференції обласних організацій НАПУ підтримали кандидатуру Віктора Януковича, лідер партії вважає, що треба підписати договір, у якому визначити умови підтримки кандидата на найвищу посаду в державі. Голова Верховної Ради побував у Новограді-Волинському на святкуванні Дня молоді, який організував місцевий осередок Народної аграрної партії. Він відвідав музей Лесі Українки, яка народилася в цьому місті, поспілкувався зі своїми земляками, побажав їм успіхів і добра.