Уповноважений з прав людини Ніна Карпачова на позавчорашній прес-конференції заявила, що члени екіпажу «Навстар-1» — капітан Микола Мазуренко та його помічник Іван Сощенко — готові публічно свідчити про катування, яким їх піддавали в іракській в’язниці «Абу-Грейб».
На останній зустрічі омбудсмана з моряками вже на території «рідної» «буцегарні» — в медичній частині Лук’янівського СІЗО — вона сама переконалася, що стан їхнього здоров’я «дуже і дуже тяжкий». У 67-річного Мазуренка прогресує цукровий діабет, він погано бачить і чує. Звинувачені іракським судом у намаганні контрабандного вивезення дизельного палива моряки розповіли Ніні Карпачовій, що «гуманна» адміністрація в’язниці майже щодня атакувала їх задушливим газом, позбавляла сну, всіляко принижувала людську гідність. Наприклад, на допити українців возили закованими в кайдани, з мішком на голові і по дорозі, обстрілюваній протиборчими сторонами.
Ніна Карпачова особливо стурбована нинішнім «підвішеним» статусом членів екіпажу «Навстар-1» — тепер в Україні. Чекаючи на суд, вони не можуть скористатися навіть правами ув’язнених. До них не пускають адвоката, і тільки Уповноваженому з прав людини дозволено бачитися з бранцями «Абу-Грейб» та «діда Лук’яна».
Нагадаю, що під час судового процесу в Іраку українські моряки не визнали себе винними в контрабанді дизельного палива: вони виконували доручення судновласника — компанії «Навстар» з Об’єднаних Арабських Еміратів. Ніна Карпачова також вважає, що вину наших співвітчизників доведено не було, а катування — неприпустиме за будь-яких обставин.
Щоправда, МЗС не подобається така активна захисна діяльність омбудсмана. Як повідомив його речник Маркіян Лубківський, Карпачова «вносить непотрібне напруження в остаточне вирішення цієї справи», і делікатно «порадив» їй від імені свого відомства «захищати права й інтереси громадян виключно в межах України». Дуже оригінальна постановка питання!
Втім, МЗС багато зробив для визволення наших моряків з іракського «полону». Пан Лубківський не виключає: якщо буде доведено факт катування, МЗС захищатиме права моряків на міжнародному рівні. Сподіваємося, Ніна Карпачова не випустить з-під контролю «остаточне вирішення цієї справи». Тим паче що МЗС перебуває на території України.