У Парламентській асамблеї Ради Європи стався досить незвичайний випадок: об’єктом жорсткої критики стала країна розвинутої, як то кажуть, демократії. Дискусія під назвою «Монополізація електронних медіа та можливе зловживання владою в Італії» завершилася ухваленням нищівної резолюції стосовно її прем’єр-міністра Сільвіо Берлусконі.
Крім того, що Берлусконі очолює уряд, він ще й контролює одну з найбільших у світі приватних телетрансляційних груп Медіасет. Її головним конкурентом в Італії є громадське телебачення РАІ. ПАРЄ вважає, що італійський прем’єр, використовуючи свою посаду, намагається підім’яти під себе РАІ або максимально його ослабити. «Домінуюча позиція пана Берлусконі на ринку комерційного телебачення породжує підозри, що його офіційні дії спрямовані на подальше задоволення інтересів його медіа-імперії та дестабілізацію її головного конкурента, — йдеться у доповіді, підготовленій ірландцем Паскалем Муні. — Політична філософія пана Берлусконі та його союзників однозначно передбачає, що виборча перемога й міцна парламентська більшість дають йому царську свободу в управлінні державними інституціями».
Такий само тон має і ухвалена резолюція. «Італія є серед засновників Ради Європи й рішуче підтримує ідеї, на яких та грунтується, — зазначено в документі. — Тому асамблея стурбована концентрацією політичної, комерційної та медійної влади в руках однієї персони, прем’єр-міністра Сільвіо Берлусконі. Парламентська асамблея не може сприйняти заспокійливі твердження, що ця аномалія містить лише потенційну проблему. Демократія оцінюється не лише виходячи з її щоденного стану, а й із принципів, які країна заохочує серед своїх власних громадян та на міжнародній арені... Асамблея надзвичайно стурбована тим, що негативний міжнародний імідж Італії, спричинений конфліктом інтересів пана Берлусконі, може зашкодити зусиллям Ради Європи в пропаганді незалежних і незаангажованих медіа в нових демократіях».
Страсбург.