Шановні співвітчизники!
Сердечно вітаю вас із Днем Конституції України.
28 червня 1996 року увійшло в новітню історію нашої держави як День великого загальнонаціонального консенсусу, верховенства національних інтересів над швидкоплинною політичною кон’юнктурою. Прийнята цього дня нова Конституція суверенної України втілила досягнення вітчизняної й світової конституційної науки та практики конституційного будівництва, викристалізувала національну ідею, відобразила ментальність, волю та прагнення українського народу до власної національної державності.
Нова Конституція стала для українського народу Основним Законом безпосереднього народовладдя й демократії. Головний правовий документ держави встановив якісно новий конституційний лад, виключне право захищати й гарантувати який належить народу.
Уперше в багатовіковій історії України чинна Конституція визначила організацію державної влади, що здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову.
Свідченням справді видатних суспільно-політичних змін стало проголошення Конституцією громадянських і політичних прав та свобод, як і розширення їх кола та передбачення надійних гарантій на основі верховенства права.
Конституція України працює на благо народу, держави і кожної людини, підносить їх авторитет і гарантує політичні, економічні, соціальні та культурні права й свободи. Відтак належна увага й повага до букви й духу Конституції — обов’язок кожного громадянина, кожної гілки державної влади.
Конституція — це своєрідний обруч, який скріплює націю в найвідповідальніші періоди історії, особливо на її контекстно-перехідних етапах. Природно, що й вона сама повинна удосконалюватися і збагачуватися досвідом державотворення, одночасно стабілізуючи і відкриваючи нові обрії гармонійного розвитку суспільства.
«Крилами» кожної Конституції є закони, передбачені самою Конституцією. Їхня якість, ефективність, демократичність процедур розробки і прийняття визначають засади й особливості сталого розвитку держави та суспільства, консолідації політичної нації, утвердження високих життєвих стандартів конкретної людини. В ім’я цього Верховна Рада України послідовно наповнює правове поле держави новими законами, покликаними забезпечити реальні позитивні зміни у житті людей.
Нехай же в цей урочистий день повсюди панує світлий настрій, міцніє почуття гордості за свою країну, за її Основний Закон, що гарантує втілення мрій і сподівань на краще й благополучне життя у власній державі.