«Час меценатів» — так зветься громадсько-соціальний проект, що його презентує Інститут актуальної культури.
Сьогодні в Києві, в недобудованому корпусі Національного художнього музею (вул. Інститутська, 3) відбудеться благодійний аукціон робіт відомих сучасних українських художників, письменників, композиторів, діячів театру і кіно.
Усі вони надали свої роботи безоплатно, бажаючи підтримати благородну мету акції. Серед виставлених лотів, зокрема, записник Юрія Андруховича, режисерські начерки до фільму «Мазепа» Юрія Іллєнка, ескізи та фото з вистав з автографами Андрія Жолдака, автографи Романа Віктюка, знімки Віктора Марущенка, живопис Олександра Гнилицького, Іллі Чичкана, Олега Тістола, Тіберія Сільваші, Олександра Ройтбурда (всього понад 100 лотів). Кошти з аукціону підуть на придбання творів сучасних майстрів, що красуватимуться в Національному художньому музеї — як подарунок до його 100-річчя (грудень 2004 року).
Глибоко символічний сам факт громадської ініціативи, спрямованої на збагачення колекції найстарішого музею країни. Адже 100 років тому його було відкрито саме на кошти меценатів — ділових кіл та інтелігенції Києва. Крім значного грошового внеску, багато творів передав до музею Б. Ханенко. 100 тисяч карбованців пожертвував імператор Микола ІІ.
З 1919 року, і довго, меценатом була держава. А часи незалежної України прикметні помітним зниженням соціальної відповідальності в суспільстві та деградацією державної культурної політики. Тому найважливіше мистецьке зібрання країни, Національний художній музей, зовсім не поповнювався.
Програма «Час меценатів» хоча б частково заповнить «чорну дірку», що поглинула твори художників, які визначали магістральні мистецькі пошуки межі ХХ—ХХІ століть, але поповнювали своїми шедеврами здебільшого зарубіжні музейні зібрання.
Зрештою, про що свідчить ця акція? Про те, що діячі культури спробували не нарікати на долю й не канючити грошей у держави, — а дістати ці гроші з самої культури і повернути їх культурі! І зробили це навіть без допомоги государя імператора.