Депутатська фракція політичної партії «Трудова Україна» вважає за необхідне привернути увагу органів центральної виконавчої влади, громадськості України до критичної ситуації, що склалася на 62-му арсеналі озброєнь поблизу села Богданівка Знам’янського району Кіровоградської області.
Ми робимо це на законну вимогу своїх виборців, які після трагедії, що мала місце на початку травня під Мелітополем, змушені жити з постійним страхом за власне життя, безпеку рідних і близьких.
На жаль, підстав для того, щоб бити на сполох, апелювати до влади, у мешканців довколишніх населених пунктів є більш ніж достатньо. Адже на згаданому вище арсеналі зберігається понад 7000 умовних вагонів боєприпасів. Значна частина реактивних снарядів та ракет жодним чином не захищені від атмосферних опадів, іржавіють на відкритих майданчиках.
Безпосередньо на території складів утилізацію боєзарядів здійснюють корпорації «Таско», «Співдружність» та ЗАТ «Інтер-Васт». Вилучені кольорові метали вони вивозять, а порох лишається на місці. Через це тут уже накопичилось більш як 5000 тонн вибухових наповнювачів, перевантаженість бази цими небезпечними речовинами сягнула 30% допустимої норми.
Тринадцять складських приміщень перебувають в аварійному стані, стіни просіли, уражені грибком дерев’яні опори руйнуються, на деяких складах дахи лежать на штабелях боєприпасів.
Технічні засоби охорони складів не відповідають елементарним вимогам. Арсенал може злетіти у повітря від банального удару блискавки — наявна система захисту від природної стихії не є достатньою. Для розв’язання проблеми потрібно встановити 6 нових блискавкозахисних щогл, 18 відремонтувати і 40 перенести на інші місця, але коштів на це немає. Заплановані Міністерством оборони на поточний рік 575 тисяч гривень на технічне забезпечення охорони цього арсеналу досі не надійшли.
Депутатська фракція політичної партії «Трудова України» стурбована таким надзвичайним станом речей на військових складах в Кіровоградській області і вимагає від державних органів виконавчої влади терміново вжити адекватних заходів щодо наведення порядку та створення безпечних умов проживання місцевого населення.
Ігор ШАРОВ, керівник фракції.