Заява фракції Соціалістичної партії України щодо прийняття Закону України «Про внесення змін до Державного бюджету України на 2004 рік»
17 червня 2004 року прийнято в цілому законопроект про збільшення бюджету. Урядовці стверджують, що Кабінет Міністрів отримав ці кошти «від підйому економіки». Чи справді це так? Ні! — заявляємо ми.
Ці кошти не потрапили в бюджет 2004 року з самого початку (хоча соціалісти неодноразово вимагали включити їх до бюджету). Щонайменше 15 мільярдів гривень було приховано до «зручного» для влади моменту.
Саме cьогодні, прагнучи купити голоси соціально незахищених категорій населення для кандидата від влади на наступних виборах, уряд витягнув ці кошти зі «схованки». Він спрямовує їх на різні соціальні програми, прийняття яких давно вже вимагають депутати фракції Соціалістичної партії.
Ми підтримуємо спрямування запропонованих урядом вісім мільярдів гривень на соціальні потреби. Але ж десь приховано ще сім мільярдів! Куди їх спрямує влада? Чи, можливо, знову, як цирковий ілюзіоніст, витягне з кишені у відповідний час, щоб дати ще одну подачку знедоленим людям — уже під час виборів?
Соціалісти заявляють: у державі є гроші, щоб значно поліпшити рівень життя громадян України. Наші вимоги щодо виплати заборгованостей вчителям, студентам, чорнобильцям, інвалідам, підняття пенсій і зарплат —не популізм, а реальна економічно обґрунтована можливість. Саме тому Соціалістична партія підтримує внесені зміни до бюджету, котрі цілком відповідають політиці партії та прагненням наших виборців. Але соціальні виплати мають бути не одноразовими подачками, а послідовною державною політикою!
Днями український народ знову пограбували: за безцінь продано «Криворіжсталь». На черзі — «Укртелеком», Одеський припортовий завод, інші найцінніші об’єкти, що сьогодні наповнюють бюджет країни мільйонами і мільйонами гривень. Завтра ці кошти працюватимуть на виборчу кампанію кандидата від влади.
Три клани, які фактично керують країною — донецький, київський та дніпропетровський — зневажили Конституцію України і самочинно переглянули Бюджетний кодекс, стаття 23 якого встановлює: «1. Будь-які бюджетні зобов’язання та платежі з бюджету можна здійснювати лише за наявності відповідного бюджетного призначення».
Уряд Януковича навіть не маскує своєї мети —оперувати бюджетом, як власним кишеньковим фондом, незважаючи при цьому на Закон «Про бюджет України» та на бюджетні призначення, затверджені парламентом.
Соціалісти вимагають: 1. Вивести з тіні решту грошей, не зарахованих до державного бюджету.
2. Під час розподілу бюджетних коштів дотримуватись чинного законодавства.
Бюджетні гроші — це гроші народу, а не власний гаманець кланів!
Олександр МОРОЗ, керівник фракції.