У нашій країні 22,5 мільйона громадян працездатного віку. Однак на благо вітчизняної економіки працюють аж ніяк не всі. В нехтуванні офіційним робочим процесом, напевно, можна назвати кілька головних мотивацій. По-перше, відсутність на вітчизняному ринку праці роботи за спеціальністю. По-друге, низький рівень оплати праці.
Вік кожного шостого економічно активного громадянина перевищив 50 років, а майже п’ять відсотків працездатного населення весь час працює за кордоном, стверджує науковий консультант Президента України Елла Лібанова.
Спостерігається старіння нації і відповідно робочого потенціалу. Сьогодні кожен 19-й трудівник країни сягнув пенсійного віку. Цей процес, за словами Лібанової, створює певні перешкоди для формування інноваційної стратегії, бо дуже складно для робочої сили такого похилого віку впроваджувати нові технології, змусити її перекваліфікуватися.
Майже два мільйони наших співгромадян постійно заробляють на життя за кордоном. З розширенням Євросоюзу, напевно, багато хто з них змушений буде повернутися на батьківщину і працевлаштовуватися тут. На думку експертів, це створить додатковий тиск на ринок праці, принаймні західних областей України.
Ще одна проблема вітчизняного трудового фронту — це диспропорція попиту та пропозиції вакансій. Є дефіцит у чорноробів і надлишок дипломованих фахівців. Нині вищі навчальні заклади готують дуже багато юристів і економістів. А на ринку праці не вистачає технологів і інженерів.
Науковий консультант Президента України Елла Лібанова зазначає, що в країні протягом останніх двох років зросла зайнятість населення в особистому і підсобному господарствах, самозайнятість. За її словами, це дає змогу людям вижити, але це не той вид зайнятості, що може забезпечити належний рівень життя й економічне піднесення загалом.