Учора Моніторинговий комітет Парламентської асамблеї Ради Європи ухвалив заяву щодо майбутніх президентських виборів в Україні. «Вибори, які відбудуться 31 жовтня, є нагодою для України продемонструвати цілковиту повагу до принципів плюралістичної демократії, прав людини та верховенства права, — йдеться в документі. — Демократичні вибори, що заслуговують на довіру, могли б змінити наявні політичні тенденції в країні на протилежні й дати їй шанс міцніше закріпитися в сім’ї європейських демократій».
У заяві відзначено, що інформація про «передвиборне довкілля» в Україні викликає стурбованість. У документі згадано, що асамблея в січні цього року закликала українське керівництво утриматися від антиконституційних кроків та дій і провести чесні та вільні президентські вибори у жовтні, інакше може бути оскаржено повноваження делегації Верховної Ради в ПАРЄ або ж  поставлено під сумнів членство України в Раді Європи. «Комітет впевнений, що триваюча конституційна реформа повинна бути перенесена до завершення президентських виборів і вже тоді проведена демократично та прозоро, у чіткій відповідності з чинною Конституцією та беручи до уваги поради Венеціанської комісії, — йдеться в заяві. —Моніторинговий комітет вітатиме висновок Венеціанської комісії щодо того, чи процес внесення змін до Конституції України відповідає резолюціям асамблеї 1346 (2003) та 1364 (2004)».
Комітет закликав також до такого розслідування мукачівських подій, яке заслуговувало б на довіру, і неповторення таких інцидентів у майбутньому. Крім цього, у заяві висловлено деякі зауваження до кількох українських законодавчих актів, які обмежують свободу громадян на отримання інформації, наголошено на необхідності проведення у прямому ефірі теледебатів між кандидатами на посаду Президента, на потребі чіткішого визначення та поліпшення статусу спостерігачів, перегляду списку виборців і надання можливості проголосувати тим громадянам України, що проживають за кордоном. Комітет також знову закликав до призначення спеціального представника Генерального секретаря Ради Європи з допомоги українському керівництву у підготовці виборів.
Страсбург.