Трускавець — самобутній і привабливий бальнеологічний курорт України. Він розташований у передгір’ї Карпат на висоті 350 метрів над рівнем моря. На території курорту зосереджені великі запаси підземних мінеральних вод та поклади «гірського воску» — лікувального озокериту. Щороку на лікування і відпочинок сюди приїжджає близько 200 тисяч гостей.
Десять років на іспит
Богдан АксентІйЧук, заслужений лікар України, 26 років працює на курорті. З них 10 — на посаді генерального директора ЗАТ «Трускавецькурорт». Керівникові колективу, що налічує 4 тисячі чоловік, є про що звітувати громаді і гостям Трускавця. У складі товариства сім санаторіїв, дві водолікарні, які об’єднані єдиним управлінським і господарським механізмом, спільною інфраструктурою, що дає можливість надавати високоякісні рекреаційні послуги.
— Нашими засновниками є Укрпрофоздоровниця, об’єднання профспілок Львівщини і кілька товариств з обмеженою відповідальністю, — розповідає Богдан Аксентійчук. — За нашими плечима не було тоді власників, які б володіли значними коштами. Тому треба було самим розробити модель, яка давала б можливість розвиватися, відтворювати основні фонди, створювати високооплачувані робочі місця, підвищувати якість обслуговування і цим приваблювати пацієнтів на курорт, зокрема у нашу систему.
Коли я розпочинав роботу на цій посаді, близько половини ліжко-місць та 80 відсотків їдалень перебували в аварійному стані. Але не можна чекати зовнішніх інвестицій, не подавши власний приклад прибутковості, який би приваблював інвесторів. Передусім створили структуру, яка показала, що санаторно-курортний бізнес в умовах України є прибутковим. По-друге, побудували правову організаційну модель, з якої видно, що з цього бізнесу можна відкладати солідні кошти на відтворення основних фондів, на зарплатню, яка б спонукала наших працівників трудитися краще.
Рада директорів нашого ЗАТ, фахівці розробили фінансово-правову модель, яка забезпечує оборотність вкладених коштів у межах 6-7 років. Модель курортополісу «Трускавець» вивчалася і програмувалася саме на нашій структурі. Ми брали безпосередню участь у розробці документа, прораховували фінансово-економічні показники. Все це мало створити прагматичний інтерес для інвестора, а для курорту — фундамент для якісного стрибка. Закон про Спеціальну економічну зону дав друге дихання курортові, привернув увагу ділових кіл, дав змогу активізувати внутрішні резерви.
Злітна смуга — без каменів спотикання
— Я вважаю, що ми сповна використали надані нам державою нові можливості господарювання на користь санаторно-курортних закладів, — продовжує Богдан Аксентійчук. — Лише власними силами й коштами реалізували шість інвестиційних проектів. Серед них — дієтична їдальня «Веселка», яка обслуговує два санаторії — «Кристал» та «Алмаз» й може водночас прийняти дві тисячі чоловік. Це — унікальний об’єкт, адже за рівнем устаткування, харчування, дизайну відповідає європейським курортним еталонам.
Переоснастили також наші теплогенеруючі об’єкти і тепер автономно забезпечуємо теплом 5 тисяч ліжко-місць, водолікарні, господарські об’єкти, удвічі зменшивши споживання енергоносіїв. Реконструювали водолікарню №2. Туди вкладено великі кошти, і нині вона відповідає найвищим стандартам. Наша лікувально-діагностична база потужніша і якісніша від будь-якого відомчого санаторію, бо ми надаємо більший спектр послуг.
Гості курорту високо оцінили унікальну інженерну споруду — новозбудований перехід між санаторіями «Кристал» і «Алмаз» та водоозокеритолікарнею. Усі наші номери — різностандартні. Залежно від умов, побажань пацієнтів вартість путівки становить від 1600 до 3200 грн. Наша доктрина — це доступні для середнього споживача ціни на послуги. Тому путівки, які реалізує товариство,— найдешевші порівняно з іншими санаторними закладами курорту. Ми пропонуємо різноваріантні послуги. Можна, наприклад, придбати курсівку, отримати безкоштовну консультацію лікаря, а потім платити лише за процедури. Якщо людина придбала путівку, вона вже не платить за медичні послуги, крім протезування зубів чи косметичних процедур.
Один з інвестиційних проектів спрямований на збереження унікальних родовищ мінеральних джерел. Усім зрозуміло, що надра згідно з законом є власністю народу України. А родовища експлуатуємо від 1949 року, набули великого досвіду. Фахівці високого рівня на чолі з доктором медичних наук Степаном Івасівкою дослідили особливості дозрівання води. Ми вклали великі кошти для того, щоб лікувальна вода «Нафтуся» мала таку ж якість, як 150 років тому. Усі свердловини паспортизовано і на академічному рівні, зокрема з залученням фахівців медичного університету ім. Богомольця, визначено, скільки кожна з них може давати повноцінної лікувальної води без шкоди для її якості. Здійснено технічне переоснащення свердловин. Нині подаємо в бювети лише високоактивну в лікувальному плані «Нафтусю» та інші води. Забезпечено комп’ютерне спостереження за свердловинами.
Загальна сума цих інвестиційних проектів — понад 30 мільйонів гривень. Тільки торік у вигляді реінвестиції в розвиток вкладено 41 мільйон гривень. Однак для реалізації задуманого цих коштів недостатньо. І ми почали шукати інвесторів, які, по-перше, вклали б кошти, а по-друге, підняли б міжнародний авторитет курорту. Бо, як правило, вслід за іноземними інвесторами їдуть на відпочинок їхні співвітчизники. Ми відкрили представництва в Польщі, Ізраїлі, Німеччині, Канаді, США. Завдяки продуманій маркетинговій програмі вдалося спрямувати у Трускавець потік зарубіжних гостей. Торік у наших санаторіях лікувалося 1760 німців, більше тисячі поляків, сотні громадян США, Ізраїлю, Канади. Ще один інвестиційний проект спрямовано на те, щоб забезпечити кожну кімнату телефонним зв’язком і кабельним телебаченням.
Створено умови для бізнесменів США і Канади. Зокрема продали стару водолікарню канадцям, але ще два роки маємо можливість користуватися нею. А за виручені кошти будуємо нову водолікарню.
2003 року ЗАТ «Трускавецькурорт» посів перше місце серед курортів 46 держав світу як найбільш прогресуючий за версією Всесвітньої федерації кліматолікування і водолікування.
Важливою запорукою розвитку є потужна лікувальна база. Не розраховуємо лише на курортні фактори, впроваджуємо наукоємні лікувальні технології. Переконалися, що в умовах Трускавця ефективною є процедура дроблення каміння у нирках, лікування цукрового діабету, колітів і дисбактеріозу кишечника.
Чи ж можливо полікуватися протягом двох-трьох тижнів?
Так, можливо. Відпрацьовано різні моделі. Зазвичай для здоров’я ефективні 24 дні лікування і докладні рекомендації на майбутнє — щодо режиму в домашніх умовах. Та оскільки чимало пацієнтів відпочивають лише 12-14 днів, ми інтенсифікували лікувально-діагностичний процес. Фахівцями розроблено курс реабілітації для 30 видів захворювань. Такі пацієнти по-іншому проходять курс лікування і встигають значно поправити своє здоров’я. Наші гості приймають процедури у суботу й неділю. Звичайно, робимо відбір, адже одні можуть скористатися цією програмою, інші потребують «класичної».
Диференційованим є й харчування. Для одних передбачено традиційне дієтичне харчування, інші потребують покращеного або ж на взірець «шведського столу». Клієнт має вибір. Продукти проходять суворий контроль у спеціальній харчовій лабораторії, яка оснащена сучасною апаратурою. До харчування ми ставимося як до методу лікування, а тому для приготування їжі закуплено найсучаснішу європейську техніку, яка зберігає поживні речовини, вітаміни. Робимо централізовані закупки високоякісних продуктів для всіх семи санаторіїв і виграємо на цьому.
Пацієнт обирає фахівця
— У нас унікальна системна підготовка кадрів, — вважає Богдан Аксентійчук. — Створено служби, які контролюють і організовують роботу різних ланок санаторно-курортної справи. Діють служби: медична, обслуговування, експлуатації, організації харчування, маркетингу і реалізації путівок. Це дало можливість стандартизувати послуги. Понад 400 працівників за наш рахунок пройшли курси іноземних мов: німецької, англійської і обов’язково — польської. Наші фахівці мають можливість здобути за рахунок товариства другу вищу освіту. У Дрогобичі відкрито спеціальний факультет менеджменту і маркетингу санаторно-курортної справи. Ми фінансуємо наукові роботи, багато фахівців захищають кандидатські дисертації . Щороку розробляємо десять перспективних наукових тем і запрошуємо молодих лікарів для їх виконання.
17 травня у Севастополі відбулася нарада з розвитку санаторно-курортної галузі під керівництвом Прем’єр-міністра Віктора Януковича. Усі її учасники переконалися, що керівники органів влади хочуть бачити Україну сильною курортною державою. Наше ЗАТ докладе всіх зусиль для здійснення цього завдання. Ми вдячні Верховній Раді, Президентові, урядові за сприяння.
Торік «Трускавецькурорт» сплатив 17 мільйонів гривень різних податків, з них майже 6 мільйонів гривень — податку на прибуток.
Звичайно, щоб стимулювати хороших фахівців, їм треба забезпечити достойну винагороду. Зарплатня наших працівників, скажу з гордістю, одна з найвищих у Трускавці. Лікар вищої категорії отримує понад 600 гривень, санітарка — 350 гривень. Ми можемо спрямовувати у фонд споживання 25 відсотків від нашої річної реалізації путівок. Тобто є чітка мотивація якісної праці: більше продамо послуг, більше заробимо — більше передамо у фонд споживання.
Маємо добре відпрацьовану систему маркетингу. Для рекламних кампаній користуємося послугами ЗМІ, радіо і телебачення України та інших держав, проводимо різні фестивалі, конкурси. Наприклад, дуже популярний був конкурс пісень про Трускавець. За півроку відомі композитори написали 157 творів. Організували конкурс духових оркестрів. Близько 40 колективів — українських і зарубіжних — виступали по черзі впродовж п’яти місяців, а журі відбирало кращих.
Увага!
Запам’ятайте телефон: 
+ 38 (03247) 6-60-60.
Телефонуйте цілодобово, розпитуйте, висловлюйте найрізноманітніші побажання — і неодмінно отримаєте пораду, консультацію.
Вас уважно вислухають і пояснять: що, де, коли і за яку ціну. Вам забронюють без передоплати місце і чекатимуть. На інформаційне забезпечення ЗАТ «Трускавецькурорт» працює 240 комп’ютерів. До кінця розмови реалізатор вже може передати вам факсом рахунок у різних валютах.
Будьмо здорові!
Лікувальна вода «Нафтуся» — королева курорту. Вона сприяє виходу дрібного каміння з нирок, жовчного міхура, нормалізує обмін речовин, поліпшує діяльність кишково-шлункового тракту.
Вода «Марія» знижує шлункову секрецію, посилює жовчоутворення і жовчовиділення, зменшує спастичні явища шлунково-кишкового тракту.
Вода «Софія» стимулює шлункову секрецію, має жовчогінну дію, нормалізує моторну функцію шлунка й кишечника.
Точний діагноз допоможуть встановити імунологічна, імуноферментна, біохімічна, загальноклінічна, бактеріологічна лабораторії.
Спеціалісти розробили програми оздоровлення представників різних професій і соціальних прошарків: керівників, водіїв, працівників сільського господарства, шахтарів, робітників металургійної промисловості, вчителів.
Підготувала Оксана Теленчі.