Якщо механізаторам господарств Вінниччини вдасться збільшити денне навантаження на комбайн до 10 гектарів, область не залучатиме техніку з інших регіонів. За таких умов хліб буде зібрано в найбільш оптимальні строки — за 16—18 днів.
Проблема «своїх» і «чужих» комбайнерів на жнивах існує давно. «Чужі» зазвичай заробляють більше. «Свої» натомість сердито чухають потилиці. Особливо загострилася вона в останні роки, коли кожна зароблена копійка на селі — справді на вагу золота. У нинішньому році комбайнерам вирішили дати шанс. Фахівці обласного управління сільського господарства й продовольства провели розрахунки. Довели їх до районів. Тепер слово за безпосередніми виконавцями. Щоб вийти на запропонований щоденний рубіж — 10 гектарів, у середньому їм доведеться збільшити навантаження на один комбайн на 3—4 гектари. Нібито й небагато, однак...
Із 4284 зернозбиральних комбайнів, які є в області, 96 відсотків — застарілі «Ниви» й «Дони». Середнє навантаження на одну машину сягає 165 гектарів зернових площ. У господарствах Липовецького, Літинського, Жмеринського, Хмільницького й Чечельницького районів цей показник ще вищий — 190 га. «Рекордсменом» є господарство села Журавлівки Тульчинського району: тут 1590 га зернових і... лише один комбайн.
Ще не всі комбайни у господарствах області підготовлені до жнив: кожен четвертий — у ремонті. Потребує ремонту частина іншої жнивної техніки, зокрема, 20 відсотків валкових жниварок.
Думки механізаторів
Вони гострі, тому співрозмовники просили не називати прізвищ.
Іван П. (Жмеринський район):
— У мене 30 років стажу роботи на комбайні, тому з певністю можу сказати: серед механізаторів ніколи не було ледачих. Раніше ми з нетерпінням чекали жнив, бо знали, що зможемо заробити і копійку, і зерно. Тепер про «своїх» комбайнерів ніхто не думає. Приженуть техніку, зберуть хліб, розрахуються з «чужими», а нам, даруйте, залишать дірку від бублика.
Не наша вина в тому, що нема запчастин до поламаного комбайна. Якщо раніше ми мовчки ковтали образи, то нині хлопці дедалі частіше вголос висловлюють своє невдоволення. Нічого особливого в цьому немає: дайте нам можливість заробити. Чому ніхто не спитає з керівника, який «чужих» уміє запросити, а організувати роботу «своїх» не здатен?..
Микола І. (Тиврівський район):
— Якщо господарство замовляє чужі комбайни, то чому не можна посадити на них своїх механізаторів. Я, наприклад, готовий, як кажуть, взяти машину під повну відповідальність, написати розписку чи як там. Якщо машини іноземного виробництва, можна б попередньо організувати курси для ознайомлення з такою технікою. Хіба ж це по-людськи — залишати своїх односельчан без хліба?..
Коментар першого заступника голови Вінницької облдержадміністрації, кандидата сільськогосподарських наук Григорія ЗАБОЛОТНОГО:
— Безперечно, комбайнери правильно порушують питання. Саме тому ми провели розрахунки, про які згадувалося вище. Тим самим орієнтували керівників районів — дати можливість, як кажуть, заробити своїм комбайнерам. Але тільки не за рахунок втрат. За попередніми розрахунками, в області очікується приріст валу зерна на 927 тисяч тонн, тобто на 76 відсотків. Якщо торік зібрали 1 млн. 213 тис. тонн, то нині плануємо мати 2 млн. 140 тис. тонн. З них ранніх зернових — 1 млн. 436 тис. тонн.
Там, де не зуміють упоратися своїми силами, доведеться залучати чужу техніку. Без її «перекидання» з району в район, гадаю, не зможемо обійтися. Особливо така допомога знадобиться у Жмеринському, Іллінецькому, Немирівському, Тиврівському, Чечельницькому районах, де ще не відремонтовано 35—40 відсотків зернозбиральних комбайнів.
Ми не маємо права вчасно не зібрати вирощений хліб, тому ставимо завдання: скоротити строки жнив до 16—18 днів.
Вінницька область.