Ще коли Володимир Троневич був Новаківським сільським головою, намагався вмовити когось із підприємців, щоб вони взяли в оренду приміщення лазні, що стояла пусткою, і відродили потрібну в селі послугу. Бо де ж селянам помитися? Ця проблема, до слова, нині актуальна не тільки для поліських сіл, куди ще не дійшов природний газ і в домівках немає таких зручностей, як душова чи ванна кімната. Тож недаремно з цього приводу від хати до хати гуляють анекдоти на зразок:
— Бабцю, де і коли ви милися?
— У річці.
— Так нині ж зима.
— Та скільки тієї зими?...
— Тоді ніхто не приставав на мою пропозицію, — розповідає Володимир Троневич. — Вважали цей вид підприємницької діяльності ризикованим і малоприбутковим, бо відлякували високі ціни на енергоносії.
Можливо, в селі Новаки Володимирецького району, де мешкає близько семисот чоловік, й надалі так було б з цим видом послуг. Але у 2002 році Володимир Троневич склав повноваження сільського голови, а отже, державного службовця, і взявся піднімати досі неприбутковий вид бізнесу. Володимир Олексійович зізнається, що до того він усе продумав, прорахував. Отож невдовзі запустіле приміщення сільської лазні невпізнанно змінилося: крім душових, парилки, сауни з невеличким басейном, розмістили ще й невеличке кафе, де можна випити пива, кави, соку, поласувати морозивом, пельменями.
— Як мені відомо, в інших районах ті, хто брався за такий бізнес, залишилися зі збитками, — кажу підприємцю.
— Бо мали енергоємні котли, через що собівартість послуг була високою. Я ж за спеціальністю інженер, тому раніше придумав економний котел, який навіть у найбільш відвідувані дні (а такими є суботи, коли миється 150—200 людей) споживає 10—15 літрів дизельного пального. У колег, які «погоріли», такі котли брали по 70 літрів солярки. От і порівняйте, — каже Володимир Троневич. — Водовід у нас є — його проклали за чорнобильські кошти ще у 2000 році. Вода дешева.
Звичайно, великих прибутків підприємець від лазні не має, бо послуга має бути доступною для селян. Зате чоловіку приємно, коли люди дякують за таку послугу, бо влітку в селі працюють тяжко, тож освіжитися після трудового дня бажаючих вистачає. Між іншим, для учасників війни, колишніх фронтовиків і бідних односельців послуги лазні безплатні.
Рівненська область.