«Як можна виправити помилку в державному акті про право власності на земельну ділянку?» — запитує Віктор Клочан із Ужгорода.
Технічні помилки, допущені при здійсненні державної реєстрації державного акта на право власності на земельну ділянку виправляються у десятиденний термін з моменту отримання письмової заяви від власника земельної ділянки. Про виправлення помилки та внесення відповідних змін до книги реєстрації власнику земельної ділянки надсилається письмове повідомлення.
«Для оформлення спадщини мені необхідно отримати витяг з державного реєстру земель. Як це зробити?» — цікавиться Віра Кувш з Дніпропетровської області.
Для отримання витягу вам необхідно подати до структурного підрозділу центру Державного земельного кадастру запит, в якому обов’язково зазначити обставини справи, у зв’язку з якою виникла потреба в отриманні такої інформації. Також не забудьте пред’явити документ, що посвідчує вашу особу, а в разі подання заяви представником — документ, що підтверджує повноваження діяти від вашого імені. Надання витягів для фізичних осіб здійснюється на платних засадах. Протягом десяти днів з дня реєстрації заяви вам зобов’язані надіслати витяг або мотивовану відмову.
«Мій сусід зайняв частину земельної ділянки, захопивши майже всю межу. Коли звернулася до місцевого відділу земельних ресурсів для перемірювання, з мене ще й червінця стягнули. Чи правомірно це?» — сумнівається Галина Лудіна із Судака.
Проведення контрольного обмірювання земельної ділянки під час вирішення межових спорів для фізичних осіб коштує десять гривень, тому стягнення є правомірним.
На запитання відповідала Наталія ХОМЕНКО.