(Виголошена керівником фракції НАПУ Михайлом Гладієм на сесії Верховної Ради 18 червня 2004 року)
Шановні народні депутати, шановні виборці! Як відомо, в політиці, як і в кожній сфері суспільства, є межа дозволеного, перехід за котру не просто небажаний, а вкрай небезпечний. Наша партія протягом усіх років перебування в українському політикумі послідовно та суворо дотримується цих принципів, сповідуючи толерантність і повагу до інших політичних структур і на регіональному рівні, і в центрі.
Наша фракція і партія часто свідомо в багатьох випадках йшла на поступки і не створювала конфліктних ситуацій під час формування урядових і парламентських структур. Однак час від часу деякі політики та окремі політичні сили намагаються дестабілізувати обстановку в нашій партії, використати адміністративні важелі для своїх партійних і політичних цілей, нав’язати не лише власні вузькопартійні інтереси, а й навіть своїх ставлеників у керівні органи.
Про сценарії подібних брудних проектів з боку деяких політичних структур, і, на жаль, близьких нам по парламентській і урядовій коаліції, повідомляли засоби масової інформації, а тому я не буду повторюватися. Лише зауважу, що своє негативне ставлення до спроб втручання в наші внутрішні справи висловив шостий позачерговий з’їзд партії. Така поведінка наших нібито політичних однодумців викликає особливий подив і обурення у членів нашої партії, депутатів різних рівнів на місцях, де методом тиску і шантажу розформовуються одні й створюються інші депутатські групи та об’єднання в обласних та районних радах на підтримку однієї політичної сили.
Ми не можемо миритися також з тим, що саме адміністративними методами однієї політичної сили на місцях змінюються кадрові перестановки не за принципом професійності, а партійної приналежності. Зокрема, у такий спосіб були звільнені керівники обласних управлінь лісового господарства — члени нашої партії в Чернівецькій, Закарпатській та Львівській областях. Те саме намагається вчинити і новопризначений губернатор на Вінниччині. Так само було знято з роботи голову райдержадміністрації Кобеляцького району Полтавської області. У Чернігівській області робилася спроба замінити голову нашої обласної партійної організації, але делегати конференції дали цьому рішучу відсіч.
Ми впевнені, що подібні факти не лише не додають авторитету тій чи іншій конкретній політичній партії, яка грубо і безтактно використовує силу виконавчої влади, а й робить певну дестабілізацію. Про яку політичну одностайність, взаємоповагу і взаємопідтримку може йтися, коли декларується одне, а робиться зовсім інше? Конструкція парламентської більшості і так далеко не міцна і не стабільна, і не в політичних інтересах нашої фракції розхитувати її. Тобто, ми заявляємо, якщо далі буде продовжуватися тиск на наших членів партії, то ми залишаємо за собою право виходу з більшості.