Чергова зустріч журналістів, котрі пишуть на теми медичної науки, із президентом АМН України академіком Олександром Возіановим відбулася в Інституті кардіології ім. М. Д. Стражеска.
Багатьох лікарів-кардіологів дивують пацієнти. Точніше, їхнє ставлення до власного здоров’я. Тільки кожен п’ятий хворий на гіпертонію лікує свою хворобу. Успішно — лише 20 відсотків. І винні в цьому не лише люди в білих халатах. Володимир Коваленко, директор інституту, стверджує, що громадяни країни здебільшого недостатньо поінформовані про наслідки високого артеріального тиску. А просвіщати населення потрібно на тему шкоди тютюну і переїдання. Саме паління, ожиріння і холестерин — головні чинники ризику виникнення серцево-судинних захворювань. На думку фахівців інституту, серце має ще одного ворога — телебачення. Війна, насильство по «ящику», реклама нездорового харчування негативно позначаються на нервово-психічному стані і провокують розвиток серцево-судинних захворювань.
Статистика змальовує проблему в чорних тонах: 21(!) мільйон наших співгромадян страждають від захворювань серцево-судинної системи. Для порівняння: гіпертонією вражено майже 10 мільйонів осіб, ішемічною хворобою серця — близько 7 мільйонів. У загальній структурі смертності захворювання системи кровообігу становлять 62,6 відсотка — в чотири рази більше, ніж онкологічні. Насамперед немедикаментозними методами в рамках програми, що триває четвертий рік, профілактики і лікування артеріальної гіпертензії в Україні фахівці інституту і намагаються протистояти цій тенденції.
— Уже є позитивна динаміка, — інформує Володимир Коваленко. — Домоглися того, що темпи приросту інсультів зменшилися. А в 2010 році, коли завершиться перший етап програми, сподіваємося, кількість інсультів та інфарктів, що зумовлені підвищеним артеріальним тиском, істотно зменшиться. Крива захворювань падає завдяки постійному вдосконаленню методів діагностики, профілактики і лікування. Фахівці інституту, зокрема, проводять моніторинг артеріального тиску. Його вимірюють пацієнту протягом доби. Так можна конкретно визначити профіль тиску, як він коливається залежно від режиму робіт, а також після вживання алкоголю, паління, недосипання, фізичного навантаження. Цей самий метод дає можливість визначити для пацієнта й оптимальну дозу лікарських препаратів, які йому варто вживати.
Телемедицина — ще одна «фішка» наукової установи. В інституті є два телецентри. Принципова система: хворого забезпечують годинником, який з’єднаний і з мобільним, і зі звичайним телефонами. Інформація на диспетчерський пункт, де постійно чергує лікар, котрий готовий реагувати на зміну стану пацієнта, може передаватися у вигляді електрокардіограми.
До речі, в інституті застерегли: твердження, що алкоголь нібито знижує артеріальний тиск, абсолютно безпідставне. Після випитої чарки справді так і відбувається. На певний час. Але затим тиск різко підвищується. Доведено наукою.