Київський міський комітет профспілки державних установ об’єднує 662 первинні організації, а це майже сімдесят п’ять тисяч членів профспілки. Один з головних напрямів його діяльності — оздоровлення працюючих та їхніх дітей.
Третій рік поспіль задовго до літнього тепла міський комітет укладає угоди з пансіонатами та санаторіями про відпочинок та оздоровлення членів профспілки і їхніх дітей. Це дає змогу придбати путівки за значно нижчими цінами, ніж у розпал сезону.
Минулого року таким чином було закуплено путівок на суму 1 121 571 гривню. Дитячі путівки, враховуючи знижки за рахунок коштів фонду соцстраху та міськкому профспілки, влітку відпускалися на 48,4 відсотка дешевше. При цьому всі організаційні питання, пов’язані з відпочинком дітей, міськком повністю взяв на себе: тобто замовляв та купував квитки, супроводжував дітей до місця відпочинку...
Цьогоріч такі угоди укладені з санаторієм «Кримське Примор’я»
(с. Курортне), пансіонатом «Дніпро» (Алушта) — у них ми придбали 240 путівок на оздоровлення дорослих.
У дитячих таборах «Салют» (Євпаторія) та «Коктебель» (Феодосія) в кожну з чотирьох змін відпочиватимуть відповідно 104 та 208 дітей, у «Лісному», що у Ворзелі, — по 280. Прийме юних відпочивальників і «Променистий» — оздоровчий табір Міністерства внутрішніх справ у Бучі, Київської області. А родини спілчан зможуть відпочити у «Гопрах» Херсонської області.
Традиційно багатодітним та малозабезпеченим сім’ям надаються безкоштовні та 10-відсоткові путівки і матеріальна допомога на оздоровлення. Минулого року, приміром, видано матеріальної допомоги на суму 54 тисячі.
Цього року міськком почав співробітництво з асоціацією «Україна-2000», яка займається безплатним оздоровленням українських дітей у Королівстві Іспанія. Насамперед ідеться про вихованців шкіл-інтернатів та дитячих будинків, дітей з багатодітних та малозабезпечених сімей, а також постраждалих від Чорнобильської катастрофи. Вже цього літа перша група українських дітей відпочиватиме в іспанській провінції Валенсія. Для повноцінної адаптації й відпочинку з ними поїдуть вихователі та перекладачі.
А завдяки співробітництву з благодійною організацією «Карітас» закуплено товарів першої потреби на вісім тисяч євро і передано дитячому притулку при Головному управлінні МВС України в Києві.
Під час зимових канікул міський комітет придбав запрошення на новорічні вистави до театрів, цирку, палацу «Україна». Загалом їх відвідало 9122 дітей, на ці заходи було витрачено 146828 гривень, в тому числі 64439 гривень — за рахунок міськкому. У зимовий період діти відпочивали в санаторіях «Трускавець» — Львівської, «Водограй» — Закарпатської та «Жовтень» — Київської областей. Усього було оздоровлено понад п’ятдесят дітей з малозабезпечених та неповних сімей за десятивідсотковими та безкоштовними путівками.
Рішенням Фонду соціального страхування України з тимчасової втрати працездатності розподіл новорічних дитячих подарунків цього року вперше здійснювався через регіональні дирекції. Міськком узяв на себе розподіл подарунків для дітей страхувальників, які перебувають на профобслуговуванні. Було видано 15616 подарунків за рахунок коштів соціального страхування, 3000 подарунків — за рахунок профспілкового бюджету та 5500 подарунків за повну вартість для дітей, які через досягнення 14 років втратили право на безкоштовний подарунок.
І, як мовиться, по роботі й честь. За значну організаційну роботу в оздоровленні дітей у 2003 році Київський міський комітет профспілки працівників державних установ, до речі, першим і поки що єдиним серед профспілкових комітетів України, відзначено Подякою Кабінету Міністрів України та Почесною грамотою Державного комітету у справах сім’ї, дітей та молоді.
Київ.