Петер ДУНКАН викладає в Лондонському університеті, у Вищій школі славістики та східно-європейських досліджень. Його студенти й аспіранти вивчають економіку і політику східно-європейських країн. Він політолог, 1989 року написав книгу «Радянський Союз і Індія», а 1990-го — про радянсько-британські міждержавні відносини.
— У вашій школі багато студентів. Це «елітні діти»?
— Звичайні молоді люди. Правда, студенти з України —діти з дуже забезпечених сімей. Не кожна українська сім’я може заплатити дев’ять тисяч фунтів за рік навчання в нашому навчальному закладі. Студенти-британці платять лише одну тисячу. У нас, в Англії, всі університети — приватні, але, проте, всі одержують дотації від держави.
— Які професії здобувають студенти з України?
— Найбільше їх цікавить бізнес і все, що з ним пов’язане.
— Чи бачать у перспективі Європа, Англія Україну повноправним членом європейського співтовариства?
— Європа розширюється. Незабаром до неї вступлять нові члени — Болгарія, Румунія. Вважаю, що на цьому Євросоюз поставить крапку на своєму розширенні. Україна, Росія, Молдова, Білорусь, Туреччина для Європи стануть країнами близького зарубіжжя. Ці держави розвиватимуть свої відносини з Європою в рамках «Програми добросусідства ЄС». У них буде можливість вільно торгувати з ЄС, а громадянам цих країн буде дано право вільно пересуватися Європою. Щодо членства в ЄС України, Росії, то, гадаю, що навіть у віддаленій перспективі цього не станеться.
— А що думають в Англії про Росію?
— Європа і сьогодні боїться Росію. Але це страх не перед її військовою міццю чи непередбачуваністю, а перед тим, що в Росії погано налагоджено контроль за поширенням наркотиків, міграціями населення, високий рівень злочинності, широкого поширення набув СНІД, немає порядку у зберіганні зброї, у тому числі й ядерної.
— Але ж можна і США боятися. Приміром, війна в Іраку, знущання з ув’язнених у в’язниці Абу-Грейб шокували цивілізований світ.
— Для мене те, що відбувалося у в’язниці Абу-Грейб, а також те, як поводяться військовослужбовці США в Іраку, не було несподіванкою. Адже в Англії давно вже знали, що відбувається, наприклад, у в’язниці Гуантанамо, на Кубі. Американці приховували, що вони там порушували міжнародні конвенції щодо ув’язнених. Вони поводилися з ними негуманно, жорстоко, били їх. В Америці існує страта. У Європі все не так. Європейські країни поставили страту поза законом. Навіть в Україні є мораторій на страту. Незважаючи на те, що американці говорять англійською мовою, у нас зовсім різна політична культура.
— Що ж Європа пропонує іншому світу?
— У світі є універсальні традиції і правила для всіх. Наприклад, ООН є авторитетною організацією і впливає на прийняття доленосних для всього світу рішень. Адже азіатські традиції і цінності — це авторитаризм, відсутність демократії, корупція. Ці норми служать тільки еліті, а не народам. А є універсальні правила, керуючись якими, можна досягти  демократії.
Розмову вів Віктор ТИМОШЕНКО.
Москва.