— ділиться розпачем директор кримського Первомайського виноробного заводу Костянтин Стукал. — Попри енергійну атаку правоохоронців на підпільні винокурні, підробного спиртного не меншає. Держава вдосконалює контроль, та результати цієї роботи розчаровують дедалі більше. Небезпечний для здоров`я споживача потік сурогату навіть збільшується. Дійшло до того, що, за підрахунками незалежних експертів, на кожну нашу легальну пляшку фірмових популярних коньяків і вин припадає вісім підробних!
Навала пляшок із гнилим вмістом, але... з етикетками наших популярних коньяків «Ночі Херсонеса», «Ай-Даніль» підриває авторитет колективу з 40-річним стажем, довіру до наших напоїв. За всі роки нам жодного разу не повертали продукцію через невідповідність Держстандарту. Не мають до нас претензій і численні перевіряючі державних структур. Тільки різних уповноважених комісій буває щороку не менше сорока! Потрібні для оновлення виробничих потужностей кошти витрачаємо на засоби захисту від фальсифікаторів, етикетки з ламінатом, ковпачки, зміну форм пляшок. Але відчайдушні спроби убезпечитися від недобросовісних конкурентів зводяться нанівець. Ця сфера економіки вже така хвора, що навіть акцизні марки з найновішою голографічною системою захисту з нашими номерами блискавично(!) з’являються на вилучених і арештованих партіях підробок. «Малюють» їх на такому високому технічному рівні, що навіть професіоналам важко відрізнити підроблену марку від справжньої.
Продавати наші напої стає дедалі важче, бо скрізь бездоганно оформлена гидота значно дешевша. Скалічена виноробна галузь надто довго очікує від держави продуманіших заходів захисту вітчизняного виробника. Врятує ситуацію лише прийняття закону про вино і жорстке підпорядкування виробництва державі. Чому Україна зволікає з цим рішенням, фахівцям виноробства незрозуміло. Адже така вигідна галузь здатна прискорити збагачення країни.